Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Salvia hispanica L. (chia) seed improves skeletal muscle lipotoxicity and insulin sensitivity in rats fed a sucrose-rich diet by modulating intramuscular lipid metabolism

Ferreira Cordoneda, Maria del RosarioIcon ; Oliva, Maria EugeniaIcon ; Aiassa, Victoria; D'alessandro, Maria Eugenia GuadalupeIcon
Fecha de publicación: 03/2020
Editorial: Elsevier
Revista: Journal of Functional Foods
ISSN: 1756-4646
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Nutrición, Dietética

Resumen

This study investigates the possible mechanisms involved in the beneficial effect of chia seed on skeletal muscle lipotoxicity and insulin resistance in rats fed a sucrose-rich diet (SRD). Results showed that chia seed reduced the increased lipid content in the skeletal muscle of SRD-fed rats. This was accompanied by an increase of muscle-type carnitine palmitoyltransferase 1 enzyme activity, peroxisome proliferator-activated receptors (PPARα, PPARγ) and phosphorylated AMP activated protein kinase protein levels. Moreover, the precursor and mature forms of sterol regulatory element-binding protein-1 and lipogenic enzyme activities were decreased. Fatty acid translocase FAT/CD 36 and n-3/n-6 fatty acids ratio of membrane phospholipids were increased. This work shows that an increase in the key factors levels associated with muscle oxidative capacity and a reduction in the lipogenic pathway would be some mechanisms involved in the beneficial effects of chia seed on skeletal muscle lipotoxicity in insulin resistant SRD-fed rats.
Palabras clave: INSULIN RESISTANCE , LIPOTOXICITY , SALVIA HISPANICA L. , SKELETAL MUSCLE , SUCROSE-RICH DIET
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 720.3Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/170140
URL: https://authors.elsevier.com/sd/article/S1756464619306991
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2019.103775
Colecciones
Articulos(CCT - SANTA FE)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - SANTA FE
Citación
Ferreira Cordoneda, Maria del Rosario; Oliva, Maria Eugenia; Aiassa, Victoria; D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe; Salvia hispanica L. (chia) seed improves skeletal muscle lipotoxicity and insulin sensitivity in rats fed a sucrose-rich diet by modulating intramuscular lipid metabolism; Elsevier; Journal of Functional Foods; 66; 3-2020; 1-9
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES