Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Assessing mineral profiles for rice flour fraud detection by principal component analysis based data fusion

Pérez Rodríguez, MichaelIcon ; Dirchwolf, Pamela MaiaIcon ; Rodríguez Negrín, Zenaida; Pellerano, Roberto GerardoIcon
Fecha de publicación: 03/2021
Editorial: Elsevier
Revista: Food Chemistry
ISSN: 0308-8146
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Química Analítica

Resumen

The present work proposes to detect adulteration in rice flour using mineral profiles. Eighty-seven flour samples from two rice kinds (Indica and Japonica) plus thirty adulterated flour samples were analyzed by ICP OES. After obtaining the quantitative elemental fingerprint of the samples, PCA and LDA were applied. Binary and multiclass associations were considered to assess rice flour authenticity through fraud identification. Models based on element predictors showed accuracies ranging from 72 to 88% to distinguish adulterated and unadulterated samples. The fusion of the mineral features with the principal components (PCs) obtained from PCA provided classification rates of 100% in training samples, and 91–100% in test samples. The proposed method proved to be a useful tool for quality control in the rice industry since a perfect success rate was achieved for rice flour fraud detection.
Palabras clave: ADULTERATION , LDA , MINERAL PROFILES , PCA BASED DATA FUSION , RICE FLOUR
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 1.117Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/167201
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620319877
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128125
Colecciones
Articulos(IQUIBA-NEA)
Articulos de INSTITUTO DE QUIMICA BASICA Y APLICADA DEL NORDESTE ARGENTINO
Citación
Pérez Rodríguez, Michael; Dirchwolf, Pamela Maia; Rodríguez Negrín, Zenaida; Pellerano, Roberto Gerardo; Assessing mineral profiles for rice flour fraud detection by principal component analysis based data fusion; Elsevier; Food Chemistry; 339; 3-2021; 1-7
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES