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dc.contributor.author
Darío Pierini, Gastón  
dc.contributor.author
Andrés Bortolato, Santiago  
dc.contributor.author
Robledo, Sebastian Noel  
dc.contributor.author
Alcaraz, Mirta Raquel  
dc.contributor.author
Fernandez, Hector  
dc.contributor.author
Goicoechea, Hector Casimiro  
dc.contributor.author
Zon, María Alicia  
dc.date.available
2022-08-08T17:21:04Z  
dc.date.issued
2021-08  
dc.identifier.citation
Darío Pierini, Gastón; Andrés Bortolato, Santiago; Robledo, Sebastian Noel; Alcaraz, Mirta Raquel; Fernandez, Hector; et al.; Second-order electrochemical data generation to quantify carvacrol in oregano essential oils; Elsevier; Food Chemistry; 368; 8-2021; 1-35  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/164593  
dc.description.abstract
A novel analytical method using voltammetric second-order modeling based on multivariate curve resolution-alternating least-square (MCR-ALS) is presented for the first time for the quantitation of carvacrol (CAR) in oregano essential oils (OEO). The second-order cyclic voltammetry data were generated on the basis that CAR shows a diffusional system. Thus, the scan rate (v) was used as a second instrumental mode and cyclic voltammograms at different v were acquired for a single sample, generating the second-order data. CAR determination was performed in presence of thymol, included as a potential interferent. Results demonstrated that MCR-ALS successfully exploited the second-order advantage and the recoveries were not statistically different than 100%. The limits of detection and quantitation were estimated using the MCR-ALS which were 6.27 × 10−5°mol°L−1°and 1.90 × 10−4°mol L−1, respectively. Finally, the developed methodology was implemented to quantify of CAR in OEO samples.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CARVACROL  
dc.subject
CYCLIC VOLTAMMETRY  
dc.subject
OREGANO ESSENTIAL OILS  
dc.subject
SECOND ORDER ADVANTAGE  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Second-order electrochemical data generation to quantify carvacrol in oregano essential oils  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-08T15:16:16Z  
dc.journal.volume
368  
dc.journal.pagination
1-35  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Darío Pierini, Gastón. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andrés Bortolato, Santiago. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Robledo, Sebastian Noel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alcaraz, Mirta Raquel. Universidad Nacional del Litoral; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Hector. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goicoechea, Hector Casimiro. Universidad Nacional del Litoral; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zon, María Alicia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S030881462101846X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130840