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dc.contributor.author
D'angelo, Matilde Elvira
dc.contributor.author
Martino, Gabriela Paula
dc.contributor.author
Blancato, Victor Sebastian
dc.contributor.author
Espariz, Martin
dc.contributor.author
Hartke, Axel
dc.contributor.author
Sauvageot, Nicolas
dc.contributor.author
Benachour, Abdellah
dc.contributor.author
Alarcon, Sergio Hugo
dc.contributor.author
Magni, Christian
dc.date.available
2022-06-30T03:49:48Z
dc.date.issued
2019-12
dc.identifier.citation
D'angelo, Matilde Elvira; Martino, Gabriela Paula; Blancato, Victor Sebastian; Espariz, Martin; Hartke, Axel; et al.; Diversity of volatile organic compound production from leucine and citrate in Enterococcus faecium; Springer; Applied Microbiology and Biotechnology; 104; 12-2019; 1175-1186
dc.identifier.issn
0175-7598
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160853
dc.description.abstract
Enterococcus faecium is frequently isolated from fermented food; in particular, they positively contribute to the aroma compounds generation in traditional cheese. Citrate fermentation is a desirable property in these bacteria, but this feature is not uniformly distributed among E. faecium strains. In the present study three selected E. faecium strains, IQ110 (cit-), GM70 (cit+ type I) and Com12 (cit+ type II) were analyzed in their production of aroma compounds in milk. End products and volatile organic compounds (VOCs) were determined by solid phase micro-extraction combined with gas chromatography-mass spectrometry (SPME GC-MS). Principal component analysis (PCA) of aroma compounds profiles revealed a different VOCs composition for the three strains. In addition, resting cells experiments of E. faecium performed in the presence of leucine, citrate or pyruvate aroma compound precursors, allowed us to determine metabolic differences between the studied strains. GM70 (cit+ type I) showed an active citrate metabolism, with increased levels of diacetyl and acetoin generation relatively to Com12 or to citrate defective IQ110 strains. In addition, in our experimental conditions, we found a defective citrate fermenting phenotype for the Com12 strain, while its leucine degradation and pyruvate metabolism are conserved. In conclusion, rational selection of E. faecium strains could be performed based on genotypic and phenotypic analyzes. This would result in a performing strain, such as GM70, that could positively contribute to flavor, with typical notes of diacetyl, acetoin, 3-methyl butanal and 3-methyl butanol in an adjuvant culture.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ENTEROCOCCUS FAECIUM
dc.subject
AROMA COMPOUND
dc.subject
LEUCINE
dc.subject
CITRATE
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Diversity of volatile organic compound production from leucine and citrate in Enterococcus faecium
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T17:57:01Z
dc.journal.volume
104
dc.journal.pagination
1175-1186
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: D'angelo, Matilde Elvira. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Gabriela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Normandy University; Francia
dc.description.fil
Fil: Hartke, Axel. Normandy University; Francia
dc.description.fil
Fil: Sauvageot, Nicolas. Normandy University; Francia
dc.description.fil
Fil: Benachour, Abdellah. Normandy University; Francia
dc.description.fil
Fil: Alarcon, Sergio Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s00253-019-10277-4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00253-019-10277-4
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