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dc.contributor.author
D'angelo, Matilde Elvira  
dc.contributor.author
Martino, Gabriela Paula  
dc.contributor.author
Blancato, Victor Sebastian  
dc.contributor.author
Espariz, Martin  
dc.contributor.author
Hartke, Axel  
dc.contributor.author
Sauvageot, Nicolas  
dc.contributor.author
Benachour, Abdellah  
dc.contributor.author
Alarcon, Sergio Hugo  
dc.contributor.author
Magni, Christian  
dc.date.available
2022-06-30T03:49:48Z  
dc.date.issued
2019-12  
dc.identifier.citation
D'angelo, Matilde Elvira; Martino, Gabriela Paula; Blancato, Victor Sebastian; Espariz, Martin; Hartke, Axel; et al.; Diversity of volatile organic compound production from leucine and citrate in Enterococcus faecium; Springer; Applied Microbiology and Biotechnology; 104; 12-2019; 1175-1186  
dc.identifier.issn
0175-7598  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/160853  
dc.description.abstract
Enterococcus faecium is frequently isolated from fermented food; in particular, they positively contribute to the aroma compounds generation in traditional cheese. Citrate fermentation is a desirable property in these bacteria, but this feature is not uniformly distributed among E. faecium strains. In the present study three selected E. faecium strains, IQ110 (cit-), GM70 (cit+ type I) and Com12 (cit+ type II) were analyzed in their production of aroma compounds in milk. End products and volatile organic compounds (VOCs) were determined by solid phase micro-extraction combined with gas chromatography-mass spectrometry (SPME GC-MS). Principal component analysis (PCA) of aroma compounds profiles revealed a different VOCs composition for the three strains. In addition, resting cells experiments of E. faecium performed in the presence of leucine, citrate or pyruvate aroma compound precursors, allowed us to determine metabolic differences between the studied strains. GM70 (cit+ type I) showed an active citrate metabolism, with increased levels of diacetyl and acetoin generation relatively to Com12 or to citrate defective IQ110 strains. In addition, in our experimental conditions, we found a defective citrate fermenting phenotype for the Com12 strain, while its leucine degradation and pyruvate metabolism are conserved. In conclusion, rational selection of E. faecium strains could be performed based on genotypic and phenotypic analyzes. This would result in a performing strain, such as GM70, that could positively contribute to flavor, with typical notes of diacetyl, acetoin, 3-methyl butanal and 3-methyl butanol in an adjuvant culture.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ENTEROCOCCUS FAECIUM  
dc.subject
AROMA COMPOUND  
dc.subject
LEUCINE  
dc.subject
CITRATE  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Diversity of volatile organic compound production from leucine and citrate in Enterococcus faecium  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T17:57:01Z  
dc.journal.volume
104  
dc.journal.pagination
1175-1186  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: D'angelo, Matilde Elvira. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Gabriela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Normandy University; Francia  
dc.description.fil
Fil: Hartke, Axel. Normandy University; Francia  
dc.description.fil
Fil: Sauvageot, Nicolas. Normandy University; Francia  
dc.description.fil
Fil: Benachour, Abdellah. Normandy University; Francia  
dc.description.fil
Fil: Alarcon, Sergio Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s00253-019-10277-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00253-019-10277-4