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dc.contributor.author
Candreva, Ángela María  
dc.contributor.author
Smaldini, Paola Lorena  
dc.contributor.author
Cauerhff, Ana  
dc.contributor.author
Petruccelli, Silvana  
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.  
dc.date.available
2022-04-05T12:10:35Z  
dc.date.issued
2020-12  
dc.identifier.citation
Candreva, Ángela María; Smaldini, Paola Lorena; Cauerhff, Ana; Petruccelli, Silvana; Docena, Guillermo H.; A novel approach to ameliorate experimental milk allergy based on the oral administration of a short soy cross-reactive peptide; Elsevier; Food Chemistry; 346; 128926; 12-2020; 1-11  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154353  
dc.description.abstract
Food allergy is on the rise, and preventive/therapeutic procedures are needed. We explored a preventive protocolfor milk allergy with the oral administration of a Gly-m-Bd-30K soy-derived peptide that contains cross-reactiveepitopes with bovine caseins. B/T-cross-reactive epitopes were mapped using milk-specific human sera andmonoclonal antibodies on overlapping and recombinant peptides of Gly-m-Bd-30K by SPOT and cell proliferationassays. Bioinformatics tools were used to characterize epitopes on the 3D-modelled molecule, and to predict thebinding to HLA alleles. The peptide was orally administrated to mice that were then IgE-sensitized to milkproteins. Immunodominant B-epitopes were mainly located on the surface of the Nt-fragment. The use of a soypeptide-containing an immunodominant cross-reactive T-epitope, along with a single B epitope, prevents IgEmediatedmilk sensitization through the induction of Th1-mediated immunity and induction of blocking IgG.The use of a safe soy-peptide may represent a promising alternative for preventing milk allergy.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CROSS-REACTIVITY  
dc.subject
FOOD ALLERGY  
dc.subject
IGE  
dc.subject
MILK ALLERGY  
dc.subject
PREVENTION  
dc.subject
SOY PEPTIDE  
dc.subject.classification
Inmunología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
A novel approach to ameliorate experimental milk allergy based on the oral administration of a short soy cross-reactive peptide  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T17:45:18Z  
dc.journal.volume
346  
dc.journal.number
128926  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Candreva, Ángela María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Smaldini, Paola Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cauerhff, Ana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Petruccelli, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128926  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620328016