Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Lorenzo, María Emilia

dc.contributor.author
Casero, Carina Noelia

dc.contributor.author
Gómez, Patricia Elizabeth

dc.contributor.author
Segovia, Adrian Federico

dc.contributor.author
Figueroa, Lara Carolina
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandro

dc.contributor.author
Werning, María Laura

dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto

dc.contributor.author
Baroni, María Verónica

dc.date.available
2022-03-22T02:43:55Z
dc.date.issued
2020-11
dc.identifier.citation
Lorenzo, María Emilia; Casero, Carina Noelia; Gómez, Patricia Elizabeth; Segovia, Adrian Federico; Figueroa, Lara Carolina; et al.; Antioxidant characteristics and antibacterial activity of native woody species from Catamarca, Argentina; Taylor & Francis Ltd; Natural Product Research; 36; 4; 11-2020; 885-890
dc.identifier.issn
1478-6419
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/153669
dc.description.abstract
Numerous reports describe the antioxidant and antimicrobial activity of polyphenols-rich plant extracts. The aim of this study was to determine the total polyphenols content (TPC), and the in vitro (DPPH, FRAP and TEAC) antioxidant and antibacterial activity of leaves and wood of six native woody species (Aspidosperma quebracho-blanct, Sarcomphalus mistol, Geoffroea decorticans, Prosopis chilensis, Larrea divaricata and Larrea cuneifolia) from Catamarca. Also, the phenolic profile was determined in the species with higher activity. L. cuneifolia leaf extracts showed the highest antioxidant activity followed by L. divaricata and S. mistol, while S. mistol wood extracts showed the highest. Furthermore, Larrea species showed antibacterial activity against S. aureus and E. faecalis strains showing cidal effects mainly against S. aureus. Fifty-nine polyphenols were identified in leaves and wood of Larrea and S. mistol species, which are likely to be responsible for the different activities observed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIBACTERIAL ACTIVITY
dc.subject
ANTIOXIDANT CHARACTERISTICS
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
WOODY SPECIES
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Antioxidant characteristics and antibacterial activity of native woody species from Catamarca, Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-03-14T21:08:59Z
dc.identifier.eissn
1478-6427
dc.journal.volume
36
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
885-890
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, María Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Catamarca. Universidad Nacional de Catamarca. Centro de Investigaciones y Transferencia de Catamarca; Argentina
dc.description.fil
Fil: Casero, Carina Noelia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gómez, Patricia Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Catamarca. Universidad Nacional de Catamarca. Centro de Investigaciones y Transferencia de Catamarca; Argentina
dc.description.fil
Fil: Segovia, Adrian Federico. Universidad Nacional de Catamarca; Argentina
dc.description.fil
Fil: Figueroa, Lara Carolina. Universidad Nacional de Catamarca; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandro. Universidad Nacional de Catamarca; Argentina
dc.description.fil
Fil: Werning, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Catamarca. Universidad Nacional de Catamarca. Centro de Investigaciones y Transferencia de Catamarca; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Natural Product Research

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2020.1839461
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2020.1839461
Archivos asociados