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dc.contributor.author
Hermet, Melisa  
dc.contributor.author
Fait, María Elisa  
dc.contributor.author
Vazquez, Romina Florencia  
dc.contributor.author
Maté, Sabina María  
dc.contributor.author
Daza Millone, Maria Antonieta  
dc.contributor.author
Vela, Maria Elena  
dc.contributor.author
García, María Teresa  
dc.contributor.author
Morcelle del Valle, Susana Raquel  
dc.contributor.author
Bakas, Laura Susana  
dc.date.available
2022-01-19T13:07:54Z  
dc.date.issued
2021-04  
dc.identifier.citation
Hermet, Melisa; Fait, María Elisa; Vazquez, Romina Florencia; Maté, Sabina María; Daza Millone, Maria Antonieta; et al.; Interaction of cationic surfactants with DPPC membranes: effect of a novel N α-benzoylated arginine-based compound; Springer; Amino Acids; 53; 4; 4-2021; 609-619  
dc.identifier.issn
0939-4451  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/150312  
dc.description.abstract
Cationic amino acid-based surfactants are known to interact with the lipid bilayer of microorganism resulting in cell death through a disruption of the membrane topology. To elucidate the interaction of a cationic surfactant synthesized in our lab, investigations involving Nα-benzoyl-arginine decyl amide (Bz-Arg-NHC10), and model membranes composed by 1,2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DPPC) were done. Bz-Arg-NHC10was able to penetrate into DPPC monolayers up to a critical pressure of 59.6 mN m−1. Differential scanning calorimetry revealed that as the concentration of Bz-Arg-NHC10 increased, the main transition temperature of DPPC slightly decreased. Atomic force microscopy (AFM) in situ experiments performed on supported DPPC bilayers on mica allowed monitoring the changes induced by Bz-Arg-NHC10. DPPC bilayer patches were partially removed, mainly in borders and bilayer defects for 50 µM Bz-Arg-NHC10 solution. Increasing the concentration to 100 µM resulted in a complete depletion of the supported bilayers. Surface plasmon resonance (SPR) experiments, carried out with fully DPPC bilayers covered chips, showed a net increase of the SPR signal, which can be explained by Bz-Arg-NHC10 adsorption. When patchy DPPC bilayers were formed on the substrate, a SPR signal net decrease was obtained, which is consistent with the phospholipids’ removal observed in the AFM images. The results obtained suggest that the presence of the benzoyl group attached to the polar head of our compound would be the responsible of the increased antimicrobial activity against gram-negative bacteria when compared with other arginine-based surfactants.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIBACTERIAL ACTIVITY  
dc.subject
ARGININE-BASED SURFACTANTS  
dc.subject
DPPC BILAYER  
dc.subject
MODEL BIOLOGICAL MEMBRANES  
dc.subject.classification
Biofísica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Interaction of cationic surfactants with DPPC membranes: effect of a novel N α-benzoylated arginine-based compound  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-01-06T14:59:57Z  
dc.identifier.eissn
1438-2199  
dc.journal.volume
53  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
609-619  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Hermet, Melisa. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fait, María Elisa. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Romina Florencia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maté, Sabina María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Daza Millone, Maria Antonieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vela, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, María Teresa. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Química Avanzada de Catalunya; España  
dc.description.fil
Fil: Morcelle del Valle, Susana Raquel. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bakas, Laura Susana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.journal.title
Amino Acids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s00726-021-02964-2  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s00726-021-02964-2