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dc.contributor.author
Di Giorgio, Luciana

dc.contributor.author
Martín, Lucía
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo

dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi

dc.date.available
2021-11-03T13:20:40Z
dc.date.issued
2020-06
dc.identifier.citation
Di Giorgio, Luciana; Martín, Lucía; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Synthesis and conservation of cellulose nanocrystals; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 238; 6-2020; 1-10
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145809
dc.description.abstract
This work deals with the preparation of cellulose nanocrystals (CNC) from microcrystalline cellulose by acid hydrolysis, discusses how their characteristics varied according to the drying technique used for their conservation and analyzes their re-dispersion in water. A stable water dispersion of “rod” or “needle” type CNC (≈5 nm of diameter, 276 nm of length and 41 mV of Z potencial) was initially prepared and then dried by lyophilization and spray. Thus powders with similar cristalinity but different morphology were obtained, while CNC seemed to aggregate in such an extent that hindered their re-dispersion in water. Only lyophilized CNC could be re-dispersed in water and maintained stable in dispersion for at least 24 h, when working with concentrations of CNC higher than a certain minimum value (3 %) and after submitting them to intense ultrasound treatments. The tested time achieved should be enough to allow their subsequent use in several applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CELLULOSE NANOCRYSTALS
dc.subject
CONSERVATION
dc.subject
DRYING
dc.subject
RE-DISPERSION IN WATER
dc.subject
SYNTHESIS
dc.subject.classification
Nano-materiales

dc.subject.classification
Nanotecnología

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Synthesis and conservation of cellulose nanocrystals
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:29:38Z
dc.journal.volume
238
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martín, Lucía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861720303611
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116187
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