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dc.contributor.author
Otálora González, Carlos Mauricio  
dc.contributor.author
De'nobili, Maria Dolores  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Basanta, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi  
dc.date.available
2021-11-02T15:38:18Z  
dc.date.issued
2020-11  
dc.identifier.citation
Otálora González, Carlos Mauricio; De'nobili, Maria Dolores; Rojas, Ana Maria Luisa; Basanta, Maria Florencia; Gerschenson, Lia Noemi; Development of functional pectin edible films with fillers obtained from red cabbage and beetroot; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 8; 11-2020; 3662-3669  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145742  
dc.description.abstract
The present study aims to develop through casting, functional composite edible films based on pectin using beetroot powder and red cabbage powder as fillers obtained from by-products of plant tissue industrialisation. Physico-chemical, mechanical, thermal properties and colour stability of the films along 30 days of storage (5–45 °C; absence of light) were evaluated. The moisture and the stress at break decreased, and the intensity of red colour and the hydrophobicity increased with the presence of fillers. According to the FTIR results, there was a good compatibility between matrix and fillers in the composites. Pectin films generated an enhanced stability of red colour after 30 days of storage at 5 and 25 °C and, in general, after 16 days for 45 °C, showing their suitability to be used as colouring agents for edible food packaging applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BEETROOT  
dc.subject
EDIBLE FILMS  
dc.subject
PECTIN  
dc.subject
RED CABBAGE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of functional pectin edible films with fillers obtained from red cabbage and beetroot  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:51:51Z  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
3662-3669  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Otálora González, Carlos Mauricio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: De'nobili, Maria Dolores. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Basanta, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14886  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14886