Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Otálora González, Carlos Mauricio
dc.contributor.author
De'nobili, Maria Dolores
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.contributor.author
Basanta, Maria Florencia
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
dc.date.available
2021-11-02T15:38:18Z
dc.date.issued
2020-11
dc.identifier.citation
Otálora González, Carlos Mauricio; De'nobili, Maria Dolores; Rojas, Ana Maria Luisa; Basanta, Maria Florencia; Gerschenson, Lia Noemi; Development of functional pectin edible films with fillers obtained from red cabbage and beetroot; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 8; 11-2020; 3662-3669
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145742
dc.description.abstract
The present study aims to develop through casting, functional composite edible films based on pectin using beetroot powder and red cabbage powder as fillers obtained from by-products of plant tissue industrialisation. Physico-chemical, mechanical, thermal properties and colour stability of the films along 30 days of storage (5–45 °C; absence of light) were evaluated. The moisture and the stress at break decreased, and the intensity of red colour and the hydrophobicity increased with the presence of fillers. According to the FTIR results, there was a good compatibility between matrix and fillers in the composites. Pectin films generated an enhanced stability of red colour after 30 days of storage at 5 and 25 °C and, in general, after 16 days for 45 °C, showing their suitability to be used as colouring agents for edible food packaging applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BEETROOT
dc.subject
EDIBLE FILMS
dc.subject
PECTIN
dc.subject
RED CABBAGE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Development of functional pectin edible films with fillers obtained from red cabbage and beetroot
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:51:51Z
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
3662-3669
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Otálora González, Carlos Mauricio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: De'nobili, Maria Dolores. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Basanta, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14886
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14886
Archivos asociados