Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Alarcón, Gabriela del Jesús  
dc.contributor.author
Medina, Analia  
dc.contributor.author
Martin Alzogaray, María Florencia  
dc.contributor.author
Sierra, Liliana del Carmen  
dc.contributor.author
Roco, Julieta  
dc.contributor.author
Van Nieuwenhove, Carina Paola  
dc.contributor.author
Medina, Mirta  
dc.contributor.author
Jerez, Susana Josefina  
dc.date.available
2021-10-12T20:29:05Z  
dc.date.issued
2020-12  
dc.identifier.citation
Alarcón, Gabriela del Jesús; Medina, Analia; Martin Alzogaray, María Florencia; Sierra, Liliana del Carmen; Roco, Julieta; et al.; Partial replacement of corn oil with chia oil into a high fat diet produces either beneficial and deleterious effects on metabolic and vascular alterations in rabbits; Elsevier; PharmaNutrition; 14; 12-2020; 1-7; 100218  
dc.identifier.issn
2213-4344  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143337  
dc.description.abstract
Background: the beneficial effects of Salvia hispanica (chia) seed on metabolic parameters have been widely studied. However, there are little evidence about the effects of chia seed oil (ChO) on metabolic syndrome (MS). Thus, we aimed to evaluate the isocaloric partial replacement of corn oil with ChO into a high fat diet on metabolic parameters and vascular alterations in a model of MS. Methods: rabbits were fed either regular diet (CD); CD supplemented with 3% ChO (CD-Ch); CD supplemented with 8% lard and 10 % corn oil (HFD) or HFD in which 3% of corn oil was replaced with ChO (HFD-Ch), for 6 weeks. Results: HFD-Ch reduced the HFD-induced rise of triglycerides and n-6/n-3 fatty acids ratio. However, the deleterious effect of HFD on fasting glucose (FG), abdominal obesity and glucose tolerance was worsened. Reduction of palmitoleic acid level in plasma from HFD-Ch may account for worsening of FG. HFD-Ch reversed the HFD-induced endothelial dysfunction and sensitized aortic tissues to angiotensin II. Mechanism of such phenomenon may involve the lowest increase of linolenic acid levels in erythrocyte membranes from HFD-Ch compared to CD-Ch. Conclusion: partial replacement of corn oil with ChO into HFD produced both beneficial and harmful effects on MS.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA OIL  
dc.subject
ENDOTHELIAL FUNCTION  
dc.subject
HIGH FAT DIET  
dc.subject
METABOLIC SYNDROME  
dc.subject
PALMITOLEIC ACID  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Partial replacement of corn oil with chia oil into a high fat diet produces either beneficial and deleterious effects on metabolic and vascular alterations in rabbits  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T13:52:40Z  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.pagination
1-7; 100218  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Alarcón, Gabriela del Jesús. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Medina, Analia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martin Alzogaray, María Florencia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sierra, Liliana del Carmen. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Roco, Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Van Nieuwenhove, Carina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Medina, Mirta. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jerez, Susana Josefina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
PharmaNutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.phanu.2020.100218  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213434420300438