Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Alarcón, Gabriela del Jesús

dc.contributor.author
Medina, Analia
dc.contributor.author
Martin Alzogaray, María Florencia

dc.contributor.author
Sierra, Liliana del Carmen

dc.contributor.author
Roco, Julieta

dc.contributor.author
Van Nieuwenhove, Carina Paola

dc.contributor.author
Medina, Mirta
dc.contributor.author
Jerez, Susana Josefina

dc.date.available
2021-10-12T20:29:05Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Alarcón, Gabriela del Jesús; Medina, Analia; Martin Alzogaray, María Florencia; Sierra, Liliana del Carmen; Roco, Julieta; et al.; Partial replacement of corn oil with chia oil into a high fat diet produces either beneficial and deleterious effects on metabolic and vascular alterations in rabbits; Elsevier; PharmaNutrition; 14; 12-2020; 1-7; 100218
dc.identifier.issn
2213-4344
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/143337
dc.description.abstract
Background: the beneficial effects of Salvia hispanica (chia) seed on metabolic parameters have been widely studied. However, there are little evidence about the effects of chia seed oil (ChO) on metabolic syndrome (MS). Thus, we aimed to evaluate the isocaloric partial replacement of corn oil with ChO into a high fat diet on metabolic parameters and vascular alterations in a model of MS. Methods: rabbits were fed either regular diet (CD); CD supplemented with 3% ChO (CD-Ch); CD supplemented with 8% lard and 10 % corn oil (HFD) or HFD in which 3% of corn oil was replaced with ChO (HFD-Ch), for 6 weeks. Results: HFD-Ch reduced the HFD-induced rise of triglycerides and n-6/n-3 fatty acids ratio. However, the deleterious effect of HFD on fasting glucose (FG), abdominal obesity and glucose tolerance was worsened. Reduction of palmitoleic acid level in plasma from HFD-Ch may account for worsening of FG. HFD-Ch reversed the HFD-induced endothelial dysfunction and sensitized aortic tissues to angiotensin II. Mechanism of such phenomenon may involve the lowest increase of linolenic acid levels in erythrocyte membranes from HFD-Ch compared to CD-Ch. Conclusion: partial replacement of corn oil with ChO into HFD produced both beneficial and harmful effects on MS.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHIA OIL
dc.subject
ENDOTHELIAL FUNCTION
dc.subject
HIGH FAT DIET
dc.subject
METABOLIC SYNDROME
dc.subject
PALMITOLEIC ACID
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud

dc.subject.classification
Ciencias de la Salud

dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD

dc.title
Partial replacement of corn oil with chia oil into a high fat diet produces either beneficial and deleterious effects on metabolic and vascular alterations in rabbits
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T13:52:40Z
dc.journal.volume
14
dc.journal.pagination
1-7; 100218
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Alarcón, Gabriela del Jesús. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medina, Analia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martin Alzogaray, María Florencia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sierra, Liliana del Carmen. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Roco, Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Van Nieuwenhove, Carina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medina, Mirta. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jerez, Susana Josefina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
PharmaNutrition
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.phanu.2020.100218
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213434420300438
Archivos asociados