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dc.contributor.author
Laborde, Mariana Belén
dc.contributor.author
Tasca, Julia Elena
dc.contributor.author
Barreto, Gastón Pablo
dc.contributor.author
Pagano, Ana Maria
dc.date.available
2021-09-20T13:28:36Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Laborde, Mariana Belén; Tasca, Julia Elena; Barreto, Gastón Pablo; Pagano, Ana Maria; Extraction and physicochemical characterization of pectin of rose grape Red Globe variety; Vup Food Research Inst; Journal of Food and Nutrition Research; 59; 4; 12-2020; 323-331
dc.identifier.issn
1336-8672
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/140838
dc.description.abstract
In order to generate useful information for the food industry, adding value to the national production chain of a ?commodity?, physico-chemical characteristics of the pectins extracted from the Red Globe rose grape were evaluated using several analytical methods and compared to commercial pectin. From this analysis, it was inferred that pectin of Red Globe grape are of low methoxyl grade, taking into account the behaviour of the characteristic signals for the esterified (COO-R, 1745 cm-1) and free (COO-, 1 640 cm-1) carboxyl groups and the area ratio of the Fourier transform infrared spectra. These results were in agreement with the analytical determinations of equivalent weight (1441.32 ± 15.92 mg·meq-1), free acidity (0.69 ± 0.01 meq·g-1), degree of methoxylation (1.7 ± 0.1 %), degree of esterification (44.7 ± 1.3 %) and anhydrous galacturonic acid percentage (34.6 ± 0.6 %). These grape pectin characteristics are suitable for obtaining jellies or jams with low sugar content, adding value to the primary production chain.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Vup Food Research Inst
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
RED GLOBE
dc.subject
ROSE GRAPE
dc.subject
PECTINS PROPERTIES
dc.subject
DEGREE OF ESTERIFICATION
dc.subject
FOURIER TRANSFORM INFRARED SPECTROCOPY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Extraction and physicochemical characterization of pectin of rose grape Red Globe variety
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-08-19T19:55:48Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
323-331
dc.journal.pais
Eslovaquia
dc.journal.ciudad
Bratislava
dc.description.fil
Fil: Laborde, Mariana Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Investigaciones Arqueológicas y Paleontológicas del Cuaternario Pampeano. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Investigaciones Arqueológicas y Paleontológicas del Cuaternario Pampeano; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tasca, Julia Elena. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barreto, Gastón Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pagano, Ana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food and Nutrition Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.vup.sk/en/download.php?bulID=2086
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