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dc.contributor.author
Díaz Nieto, César Horacio
dc.contributor.author
Granero, Adrian Marcelo
dc.contributor.author
Garcia, D.
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica
dc.contributor.author
Barros, Germán Gustavo
dc.contributor.author
Zon, María Alicia
dc.contributor.author
Fernández, H.
dc.date.available
2021-08-20T19:54:35Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Díaz Nieto, César Horacio; Granero, Adrian Marcelo; Garcia, D.; Nesci, Andrea Verónica; Barros, Germán Gustavo; et al.; Development of a third-generation biosensor to determine sterigmatocystin mycotoxin: An early warning system to detect aflatoxin B1; Elsevier Science; Talanta; 194; 3-2019; 253-258
dc.identifier.issn
0039-9140
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/138662
dc.description.abstract
A third-generation enzymatic biosensor was developed to quantify sterigmatocystin (STEH). It was based on a glassy carbon electrode modified with a composite of the soybean peroxidase enzyme (SPE) and chemically reduced graphene oxide. The optimal conditions to construct the biosensor were obtained through an experimental design based on the response surfaces methodology. The experiments were performed in 0.1 mol L−1 phosphate buffer solution, pH 5. Amperometric measurements were carried out at − 0.09 V vs Ag/AgCl (3 mol L−1 NaCl). The biosensor showed a lineal response in the concentration range from 6.9 × 10−9 to 5.0 × 10−7 mol L−1. The limit of detection was 2.3 × 10−9 mol L−1 for a signal: noise ratio of 3: 1. Values of the apparent Michaellis-Menten constant, KM app, obtained by using both Lineweaver-Burk and Eadi-Hofstee methods were (1.5 ± 0.2) × 10−6 and (1.2 ± 0.2) × 10−6 mol L−1, respectively. STEH was analyzed in corn samples spiked with STEH, with an average recovery of 96.5%. The biosensor was also used to determine STEH in corn samples inoculated with the Aspergillus flavus fungus, which is an aflatoxins producer. Considering that STEH is a precursor of aflatoxin B1 (AFB1) in its biological transformation, its decrease over time was related to the production of AFB1. The STEH concentration determined using the biosensor was in very good agreement with that determined by HPLC.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AFLATOXIN B1
dc.subject
BIOSENSOR
dc.subject
CHEMICALLY REDUCED GRAPHENE OXIDE
dc.subject
SOYBEAN PEROXIDASE ENZYME
dc.subject
STERIGMATOCYSTIN
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Development of a third-generation biosensor to determine sterigmatocystin mycotoxin: An early warning system to detect aflatoxin B1
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-08-13T16:22:53Z
dc.journal.volume
194
dc.journal.pagination
253-258
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Díaz Nieto, César Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Materiales Avanzados y Almacenamiento de Energía de Jujuy - Universidad Nacional de Jujuy. Centro de Investigación y Desarrollo en Materiales Avanzados y Almacenamiento de Energía de Jujuy - Gobierno de la Provincia de Jujuy. Centro de Investigación y Desarrollo en Materiales Avanzados y Almacenamiento de Energía de Jujuy; Argentina
dc.description.fil
Fil: Granero, Adrian Marcelo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, D.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barros, Germán Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zon, María Alicia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, H.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina
dc.journal.title
Talanta
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0039914018310683
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.talanta.2018.10.032
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