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dc.contributor.author
Díaz Nieto, César Horacio  
dc.contributor.author
Granero, Adrian Marcelo  
dc.contributor.author
Garcia, D.  
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica  
dc.contributor.author
Barros, Germán Gustavo  
dc.contributor.author
Zon, María Alicia  
dc.contributor.author
Fernández, H.  
dc.date.available
2021-08-20T19:54:35Z  
dc.date.issued
2019-03  
dc.identifier.citation
Díaz Nieto, César Horacio; Granero, Adrian Marcelo; Garcia, D.; Nesci, Andrea Verónica; Barros, Germán Gustavo; et al.; Development of a third-generation biosensor to determine sterigmatocystin mycotoxin: An early warning system to detect aflatoxin B1; Elsevier Science; Talanta; 194; 3-2019; 253-258  
dc.identifier.issn
0039-9140  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/138662  
dc.description.abstract
A third-generation enzymatic biosensor was developed to quantify sterigmatocystin (STEH). It was based on a glassy carbon electrode modified with a composite of the soybean peroxidase enzyme (SPE) and chemically reduced graphene oxide. The optimal conditions to construct the biosensor were obtained through an experimental design based on the response surfaces methodology. The experiments were performed in 0.1 mol L−1 phosphate buffer solution, pH 5. Amperometric measurements were carried out at − 0.09 V vs Ag/AgCl (3 mol L−1 NaCl). The biosensor showed a lineal response in the concentration range from 6.9 × 10−9 to 5.0 × 10−7 mol L−1. The limit of detection was 2.3 × 10−9 mol L−1 for a signal: noise ratio of 3: 1. Values of the apparent Michaellis-Menten constant, KM app, obtained by using both Lineweaver-Burk and Eadi-Hofstee methods were (1.5 ± 0.2) × 10−6 and (1.2 ± 0.2) × 10−6 mol L−1, respectively. STEH was analyzed in corn samples spiked with STEH, with an average recovery of 96.5%. The biosensor was also used to determine STEH in corn samples inoculated with the Aspergillus flavus fungus, which is an aflatoxins producer. Considering that STEH is a precursor of aflatoxin B1 (AFB1) in its biological transformation, its decrease over time was related to the production of AFB1. The STEH concentration determined using the biosensor was in very good agreement with that determined by HPLC.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AFLATOXIN B1  
dc.subject
BIOSENSOR  
dc.subject
CHEMICALLY REDUCED GRAPHENE OXIDE  
dc.subject
SOYBEAN PEROXIDASE ENZYME  
dc.subject
STERIGMATOCYSTIN  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Development of a third-generation biosensor to determine sterigmatocystin mycotoxin: An early warning system to detect aflatoxin B1  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-08-13T16:22:53Z  
dc.journal.volume
194  
dc.journal.pagination
253-258  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Díaz Nieto, César Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Materiales Avanzados y Almacenamiento de Energía de Jujuy - Universidad Nacional de Jujuy. Centro de Investigación y Desarrollo en Materiales Avanzados y Almacenamiento de Energía de Jujuy - Gobierno de la Provincia de Jujuy. Centro de Investigación y Desarrollo en Materiales Avanzados y Almacenamiento de Energía de Jujuy; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Granero, Adrian Marcelo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, D.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barros, Germán Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zon, María Alicia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández, H.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina  
dc.journal.title
Talanta  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0039914018310683  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.talanta.2018.10.032