Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Capítulo de Libro

Quality Monitoring and Authenticity Assessment of Wines: Analytical and Chemometric Methods

Título del libro: Quality Control in the Beverage Industry

Canizo, Brenda VaninaIcon ; Escudero, Leticia BelénIcon ; Pellerano, Roberto GerardoIcon ; Wuilloud, Rodolfo GermanIcon
Otros responsables: Mihai Grumezescu, Alexandru; Holban, Alina Maria
Fecha de publicación: 2019
Editorial: Elsevier
ISBN: 978-0-12-816681-9
Idioma: Inglés
Clasificación temática:
Química Analítica

Resumen

This chapter introduces the most relevant concepts about wine field, including terroir, manufacturing process and the Wine Protected Designation as a way ofauthentication. Contents of molecular organic acids, volatile species, polyphenols, amino acids, biogenic amines and inorganic species seem to depend on climatic, agricultural and wine-making factors. As result, compositional profiles of this beverage can be exploited as potential descriptors of wine quality and authenticity. Thus, a brief introduction about the chemical composition of wine is presented. The different analytical methods usednowadays for wine quality control are exposed. Furthermore, since most characterization studies are based on chemometrics to facilitate extraction of information, principal component analysis, cluster analysis and related as well as pattern recognitions methods currently used for discrimination and classification are also explained. The potential of combining different analytical techniques and chemometric methods provides differenttools to be used by the wine industry to authenticate wines and define ProtectedDesignation of Origin.
Palabras clave: wine , authenticity , quality , chemometric methods , classification , analytical techniques
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 886.0Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/138603
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128166819000102
DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816681-9.00010-2
Colecciones
Capítulos de libros(CCT - MENDOZA)
Capítulos de libros de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - MENDOZA
Capítulos de libros(ICB)
Capítulos de libros de INSTITUTO INTERDISCIPLINARIO DE CIENCIAS BASICAS
Capítulos de libros(IQUIBA-NEA)
Capítulos de libros de INSTITUTO DE QUIMICA BASICA Y APLICADA DEL NORDESTE ARGENTINO
Citación
Canizo, Brenda Vanina; Escudero, Leticia Belén; Pellerano, Roberto Gerardo; Wuilloud, Rodolfo German; Quality Monitoring and Authenticity Assessment of Wines: Analytical and Chemometric Methods; Elsevier; 17; 2019; 335-384
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES