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dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.date.available
2021-07-16T12:20:02Z
dc.date.issued
2009-02
dc.identifier.citation
Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Composite and bi-layer films based on gelatin and chitosan; Elsevier; Journal of Food Engineering; 90; 4; 2-2009; 531-539
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/136302
dc.description.abstract
The aims of this work were: to develop composite, bi-layer and laminated biodegradable films based on gelatin and chitosan, to determine film barrier and mechanical properties and to characterize their microstructure. Gelatin and chitosan concentrations used were 7.5% and 1% (w/w), respectively. Glycerol (0.75%) was added as plasticizer. Physicochemical properties such as moisture content, transparency and color were analyzed. Composite and bi-layer systems showed a compact structure indicating a good compatibility between components. Water vapor permeability (WVP) was independent of film thickness up to 120 μm for gelatin films and 60 μm for chitosan ones. Both, bi-layer and laminated systems resulted effective alternatives to reduce WVP of composite films (at least 42.5%). Bi-layer systems showed better mechanical properties than laminated ones. The resistance at break increased from 54.3 for composite to 77.2 MPa for bi-layer films, whereas elongation at break values of both composite and bi-layer films were similar (2.2–5.7%).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BARRIER AND MECHANICAL PROPERTIES
dc.subject
BI-LAYER AND LAMINATED SYSTEMS
dc.subject
BIODEGRADABLE FILMS
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
GELATIN
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Composite and bi-layer films based on gelatin and chitosan
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T15:37:29Z
dc.identifier.eissn
1873-5770
dc.journal.volume
90
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
531-539
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.07.021
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3enYgNU
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