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Artículo

Moisture diffusivity in high oleic sunflower seeds and kernels

Santalla, Estela Mercedes; Mascheroni, Rodolfo HoracioIcon
Fecha de publicación: 05/2010
Editorial: Taylor & Francis
Revista: International Journal Of Food Properties
ISSN: 1094-2912
e-ISSN: 1532-2386
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Ingeniería de Procesos Químicos

Resumen

Moisture diffusivities in high oleic seeds and kernels were obtained from experimental thin layer drying rates in the range of 25–90°C air temperature and 4.2–33.5% initial moisture content (d.b.). Moisture diffusivity back-calculated from Fick´s second law of diffusion varied between 0.85.10-10 and 7.26.10−10 m2/s for seeds and between 0.37.10−10 and 2.39.10−10 m2/s for kernels. The Arrhenius activation energy for seeds and kernels resulted 31 and 24 kJ/mol, respectively. A new model based on the kinetic parameter of Page equation was proposed as a simple tool to predict water diffusion in high oleic sunflower seeds and kernelss.
Palabras clave: KERNELS , MOISTURE DIFFUSIVITY , SUNFLOWER SEEDS
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info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 Unported (CC BY-NC 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/131820
URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942910802641985
DOI: http://dx.doi.org/10.1080/10942910802641985
Colecciones
Articulos(CIDCA)
Articulos de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Citación
Santalla, Estela Mercedes; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Moisture diffusivity in high oleic sunflower seeds and kernels; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 13; 3; 5-2010; 464-474
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