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dc.contributor.author
Pérez Rodríguez, Michael  
dc.contributor.author
Gaiad, José Emilio  
dc.contributor.author
Hidalgo, Melisa Jazmin  
dc.contributor.author
Avanza, María Victoria  
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo  
dc.date.available
2021-04-23T13:03:09Z  
dc.date.issued
2019-01  
dc.identifier.citation
Pérez Rodríguez, Michael; Gaiad, José Emilio; Hidalgo, Melisa Jazmin; Avanza, María Victoria; Pellerano, Roberto Gerardo; Classification of cowpea beans using multielemental fingerprinting combined with supervised learning; Elsevier; Food Control; 95; 1-2019; 232-241  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/130760  
dc.description.abstract
Multielemental compositions (Ag, As, Ba, Be, Cd, Cs, Co, Cr, Cu, Mo, Ni, Pb, Sb, Se, Sn, Sr, Tl, Rb, V, and Zn) of 106 cowpea bean samples belonging to different varieties collected from the province of Corrientes in Argentina were determined using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). Based on the multielemental data, five supervised learning techniques, namely, linear discriminant analysis (LDA), partial least square discriminant analysis (PLS-DA), k nearest neighbors (k-NN), random forest (RF), and support vector machine (SVM) with radial basis function Kernel, were computed aiming at building classification models that allow one to predict the botanical variety of the samples based on their element profiles. The best classification performance was obtained by SVM with 93% accuracy rate. The model developed through this method enabled the correct separation of the samples into the five cowpea varieties investigated, where 100% sensitivity was achieved for most of the predicted classes. Thus, SVM was the algorithm selected for the classification of the cowpea beans according to their botanical variety. Multielemental determination coupled with supervised pattern recognition techniques have proved to be an interesting approach for differentiating a diverse range of cowpea genotypes. This study has contributed toward generalizing the use of multielemental fingerprinting as a promising tool for testing the authenticity of cowpea beans on a global scale.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
AUTHENTICITY  
dc.subject
COWPEA BEAN  
dc.subject
GENOTYPE  
dc.subject
ICP-MS  
dc.subject
MULTIELEMENTAL FINGERPRINTING  
dc.subject
SUPERVISED LEARNING  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Classification of cowpea beans using multielemental fingerprinting combined with supervised learning  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-24T17:50:30Z  
dc.journal.volume
95  
dc.journal.pagination
232-241  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pérez Rodríguez, Michael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gaiad, José Emilio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Melisa Jazmin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713518303955  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.08.001