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dc.contributor.author
Salvucci, Emiliano Jesus  
dc.contributor.author
Rossi, Mariana  
dc.contributor.author
Colombo, Andrés  
dc.contributor.author
Perez, Gabriela Teresa  
dc.contributor.author
Borneo Benista, Rafael  
dc.contributor.author
Aguirre, Alicia del Valle  
dc.date.available
2021-02-11T19:50:10Z  
dc.date.issued
2019-03  
dc.identifier.citation
Salvucci, Emiliano Jesus; Rossi, Mariana; Colombo, Andrés; Perez, Gabriela Teresa; Borneo Benista, Rafael; et al.; Triticale flour films added with bacteriocin-like substance (BLIS) for active food packaging applications; Elsevier; Food Packaging and Shelf Life; 19; 3-2019; 193-199  
dc.identifier.issn
2214-2894  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125511  
dc.description.abstract
Active triticale flour films were obtained by adding bacteriocin-like substances (BLIS) produced by Enterococcus faecium ES216 with antimicrobial activity against Listeria innocua ATCC33090. Active and control films were characterized. The incorporation of the active fractions did not significantly affect the density, moisture content, water vapor permeability and puncture strength of films. Solubility, color and opacity were dependent on the fraction incorporated into the films. Activated films maintain the antilisterial activity until 45 days of evaluation. Also, active and control triticale films were used to obtain heat-sealed pouches to package inoculated cheese slices under controlled conditions. Active triticale packaging could reduce the counts of Listeria in 3 log comparing to control after 15 days of storage. These results suggest that triticale flour films activated with this BLIS could provide an alternative strategy for active food packaging applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVE PACKAGING  
dc.subject
BACTERIOCIN  
dc.subject
FOOD CONSERVATION  
dc.subject
TRITICALE FLOUR FILM  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Triticale flour films added with bacteriocin-like substance (BLIS) for active food packaging applications  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-19T21:26:37Z  
dc.journal.volume
19  
dc.journal.pagination
193-199  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: Salvucci, Emiliano Jesus. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossi, Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Colombo, Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Química Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Alicia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Food Packaging and Shelf Life  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214289417304258?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.05.007