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dc.contributor.author
Salvucci, Emiliano Jesus
dc.contributor.author
Rossi, Mariana
dc.contributor.author
Colombo, Andrés
dc.contributor.author
Perez, Gabriela Teresa
dc.contributor.author
Borneo Benista, Rafael
dc.contributor.author
Aguirre, Alicia del Valle
dc.date.available
2021-02-11T19:50:10Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Salvucci, Emiliano Jesus; Rossi, Mariana; Colombo, Andrés; Perez, Gabriela Teresa; Borneo Benista, Rafael; et al.; Triticale flour films added with bacteriocin-like substance (BLIS) for active food packaging applications; Elsevier; Food Packaging and Shelf Life; 19; 3-2019; 193-199
dc.identifier.issn
2214-2894
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125511
dc.description.abstract
Active triticale flour films were obtained by adding bacteriocin-like substances (BLIS) produced by Enterococcus faecium ES216 with antimicrobial activity against Listeria innocua ATCC33090. Active and control films were characterized. The incorporation of the active fractions did not significantly affect the density, moisture content, water vapor permeability and puncture strength of films. Solubility, color and opacity were dependent on the fraction incorporated into the films. Activated films maintain the antilisterial activity until 45 days of evaluation. Also, active and control triticale films were used to obtain heat-sealed pouches to package inoculated cheese slices under controlled conditions. Active triticale packaging could reduce the counts of Listeria in 3 log comparing to control after 15 days of storage. These results suggest that triticale flour films activated with this BLIS could provide an alternative strategy for active food packaging applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACTIVE PACKAGING
dc.subject
BACTERIOCIN
dc.subject
FOOD CONSERVATION
dc.subject
TRITICALE FLOUR FILM
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Triticale flour films added with bacteriocin-like substance (BLIS) for active food packaging applications
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-19T21:26:37Z
dc.journal.volume
19
dc.journal.pagination
193-199
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: Salvucci, Emiliano Jesus. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossi, Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Colombo, Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Química Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Alicia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Food Packaging and Shelf Life
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214289417304258?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.05.007
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