Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Isolation, identification and usefulness of antifungal compounds from Zuccagnia punctata for control of toxigenic ear rot pathogens

Jiménez, Cristina MarisolIcon ; Sampietro, Diego AlejandroIcon ; Sgariglia, Melina AraceliIcon ; Soberon, Jose RodolfoIcon ; Vattuone, Marta AmeliaIcon
Fecha de publicación: 10/2014
Editorial: Natural Products
Revista: Natural Product Communications
ISSN: 1934-578X
e-ISSN: 1555-9475
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria

Resumen

Infusion, tincture and decoction of leaves of Zuccagnia punctata Cav. were assayed on growth of Fusarium verticillioides, F. graminearum sensu stricto, F. boothii, F. meridionale, F. subglutinans and F. thapsinum. The tincture showed the lowest IC50 on mycelial growth. A diethyl ether fraction of the tincture showed the highest antifungal activity in microdilution assays on F. verticillioides and F. graminearum. The antifungal constituents were separated by silica gel chromatography and identified as 2´,4´-dihydroxychalcone, 2´,4´-dihydroxy-3´-methoxychalcone and 7-hydroxy-3´,4´-dimethoxyflavone. These chalcones had the lowest MIC and MFC values on F. verticillioides and F. graminearum sensu stricto. 2´,4´-Dihydroxychalcone was mildly toxic and the remaining identified compounds were non-toxic in the brine shrimp assay. 2´,4´-Dihydroxychalcone in mixtures with commercial food preservatives showed additive effects on F. graminearum sensu stricto and synergistic ones on F. verticillioides. 2´,4´-Dihydroxy-3´-methoxychalcone showed synergistic effects in mixtures. Our results suggest that addition of chalcones to food preservatives allows reduction in the doses of the preservatives required for control of Fusarium species.
Palabras clave: Antifungal , Chalcones , Fusarium , Zuccagnia Punctata
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 853.2Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 Unported (CC BY-NC 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/12426
URL: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1934578X1400901014
Colecciones
Articulos(CCT - NOA SUR)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - NOA SUR
Citación
Jiménez, Cristina Marisol; Sampietro, Diego Alejandro; Sgariglia, Melina Araceli; Soberon, Jose Rodolfo; Vattuone, Marta Amelia; Isolation, identification and usefulness of antifungal compounds from Zuccagnia punctata for control of toxigenic ear rot pathogens; Natural Products; Natural Product Communications; 9; 10; 10-2014; 1461-1464
Compartir

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES