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dc.contributor.author
Crespo, María Inés  
dc.contributor.author
Funes Chabán, Macarena  
dc.contributor.author
Lanza, Priscila Ailín  
dc.contributor.author
Joray, Mariana Belén  
dc.contributor.author
Palacios, Sara Maria  
dc.contributor.author
Vera, Domingo Mariano Adolfo  
dc.contributor.author
Carpinella, María Cecilia  
dc.date.available
2021-01-28T14:05:38Z  
dc.date.issued
2019-03  
dc.identifier.citation
Crespo, María Inés; Funes Chabán, Macarena; Lanza, Priscila Ailín; Joray, Mariana Belén; Palacios, Sara Maria; et al.; Inhibitory effects of compounds isolated from Lepechinia meyenii on tyrosinase; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food and Chemical Toxicology; 125; 3-2019; 383-391  
dc.identifier.issn
0278-6915  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/124028  
dc.description.abstract
To contribute enzymatic browning inhibitors to the food industry and also extend knowledge about the phytochemical profile of the anti-tyrosinase plant Lepechinia meyenii, its ethanol extract was subjected to bioguided fractionation. Three hydroxycinnamic acids, p-coumaric acid (1), caffeic acid (2) and rosmarinic acid (3), were isolated as mainly responsible for its activity. Compounds 1, 2 and 3 showed themselves highly effective for inhibiting tyrosinase with IC 50 values of 0.30, 1.50 and 4.14 μM, respectively, for monophenolase activity and 0.62, 2.30 and 8.59 μM, respectively for diphenolase activity. This is the first report describing the isolation of the compounds causing the tyrosinase inhibitory activity of L. meyenii extract. The inhibitory kinetics of 1–3 using both L-tyrosine and L-DOPA as substrates was investigated and the results obtained were discussed at molecular level by docking analysis. The resulting compounds 1–3 and a phenolic-enriched fraction of the extract, 2.9-fold more active than the starting material, may be suitable as non-toxic and inexpensive alternatives for the control of deleterious enzymatic darkening.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
LEPECHINIA MEYENII  
dc.subject
MOLECULAR DOCKING  
dc.subject
PHENOLIC ACIDS  
dc.subject
TYROSINASE INHIBITORS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Inhibitory effects of compounds isolated from Lepechinia meyenii on tyrosinase  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T16:38:21Z  
dc.journal.volume
125  
dc.journal.pagination
383-391  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Massachusetts  
dc.description.fil
Fil: Crespo, María Inés. Universidad Católica de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Funes Chabán, Macarena. Universidad Católica de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lanza, Priscila Ailín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Biotecnología. Grupo de Investigación en Química Analítica y Modelado Molecular; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Joray, Mariana Belén. Universidad Católica de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palacios, Sara Maria. Universidad Católica de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vera, Domingo Mariano Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Biotecnología. Grupo de Investigación en Química Analítica y Modelado Molecular; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carpinella, María Cecilia. Universidad Católica de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J.; Argentina  
dc.journal.title
Food and Chemical Toxicology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691519300225  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fct.2019.01.019