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dc.contributor.author
Chamorro, Melina Fernanda  
dc.contributor.author
Reiner, Gabriela de Las Nieves  
dc.contributor.author
Theoduloz, Cristina  
dc.contributor.author
Ladio, Ana Haydee  
dc.contributor.author
Schmeda Hirschmann, Guillermo  
dc.contributor.author
Gómez Alonso, Sergio  
dc.contributor.author
Jiménez Aspee, Felipe  
dc.date.available
2021-01-08T19:57:06Z  
dc.date.issued
2019-09  
dc.identifier.citation
Chamorro, Melina Fernanda; Reiner, Gabriela de Las Nieves; Theoduloz, Cristina; Ladio, Ana Haydee; Schmeda Hirschmann, Guillermo; et al.; Polyphenol composition and (bio)activity of Berberis species and wild strawberry from the Argentinean Patagonia; Molecular Diversity Preservation International; Molecules; 24; 18; 9-2019; 1-24; 3331  
dc.identifier.issn
1420-3049  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/122073  
dc.description.abstract
The Argentinean Patagonia berries Berberis microphylla, Berberis darwinii, and Fragaria chiloensis ssp. chiloensis f. patagonica were investigated for their polyphenol content and composition by means of liquid chromatography coupled to diode array detection and electrospray ionization tandem mass spectrometry. The in vitro antioxidant activity and inhibition of metabolic syndrome-associated enzymes (α-glucosidase, α-amylase, and lipase) of the fruit extracts was assessed. The most complex polyphenol profile was found in the Berberis samples, with 10 anthocyanins, 27 hydroxycinnamic acids, 3 proanthocyanidins, 2 flavan-3-ol, and 22 flavonols. Fragaria presented four anthocyanins, nine ellagitannins, two proanthocyanidin dimers, one flavan-3-ol, and five flavonols. The Berberis samples showed the best antioxidant capacity, while Fragaria displayed better activity against α-glucosidase and lipase. The phenolic content and composition of the Argentinean Patagonia berries was similar to that reported for Chilean samples but with some chemical differences between Eastern (Argentina) and Western (Chile) Patagonia. The data obtained supports the consumption of these berries as sources of beneficial polyphenols.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Molecular Diversity Preservation International  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ANTHOCYANINS  
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY  
dc.subject
BERBERIS DARWINII  
dc.subject
BERBERIS MICROPHYLLA  
dc.subject
FRAGARIA CHILOENSIS SSP. CHILOENSIS F. PATAGONICA  
dc.subject
HPLC-DAD-ESI-MSN  
dc.subject
PATAGONIA  
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Polyphenol composition and (bio)activity of Berberis species and wild strawberry from the Argentinean Patagonia  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-19T22:54:23Z  
dc.journal.volume
24  
dc.journal.number
18  
dc.journal.pagination
1-24; 3331  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche. Laboratorio de Ecotono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reiner, Gabriela de Las Nieves. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche. Laboratorio de Ecotono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Theoduloz, Cristina. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Ladio, Ana Haydee. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche. Laboratorio de Ecotono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Gómez Alonso, Sergio. Universidad de Castilla-La Mancha; España  
dc.description.fil
Fil: Jiménez Aspee, Felipe. Universidad de Talca; Chile  
dc.journal.title
Molecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/1420-3049/24/18/3331  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/molecules24183331