Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Polyphenol composition and (bio)activity of Berberis species and wild strawberry from the Argentinean Patagonia

Chamorro, Melina FernandaIcon ; Reiner, Gabriela de Las NievesIcon ; Theoduloz, Cristina; Ladio, Ana HaydeeIcon ; Schmeda Hirschmann, Guillermo; Gómez Alonso, Sergio; Jiménez Aspee, Felipe
Fecha de publicación: 09/2019
Editorial: Molecular Diversity Preservation International
Revista: Molecules
ISSN: 1420-3049
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Biológicas

Resumen

The Argentinean Patagonia berries Berberis microphylla, Berberis darwinii, and Fragaria chiloensis ssp. chiloensis f. patagonica were investigated for their polyphenol content and composition by means of liquid chromatography coupled to diode array detection and electrospray ionization tandem mass spectrometry. The in vitro antioxidant activity and inhibition of metabolic syndrome-associated enzymes (α-glucosidase, α-amylase, and lipase) of the fruit extracts was assessed. The most complex polyphenol profile was found in the Berberis samples, with 10 anthocyanins, 27 hydroxycinnamic acids, 3 proanthocyanidins, 2 flavan-3-ol, and 22 flavonols. Fragaria presented four anthocyanins, nine ellagitannins, two proanthocyanidin dimers, one flavan-3-ol, and five flavonols. The Berberis samples showed the best antioxidant capacity, while Fragaria displayed better activity against α-glucosidase and lipase. The phenolic content and composition of the Argentinean Patagonia berries was similar to that reported for Chilean samples but with some chemical differences between Eastern (Argentina) and Western (Chile) Patagonia. The data obtained supports the consumption of these berries as sources of beneficial polyphenols.
Palabras clave: ANTHOCYANINS , ANTIOXIDANT CAPACITY , BERBERIS DARWINII , BERBERIS MICROPHYLLA , FRAGARIA CHILOENSIS SSP. CHILOENSIS F. PATAGONICA , HPLC-DAD-ESI-MSN , PATAGONIA , PHENOLIC COMPOUNDS
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.664Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution 2.5 Unported (CC BY 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/122073
URL: https://www.mdpi.com/1420-3049/24/18/3331
DOI: http://dx.doi.org/10.3390/molecules24183331
Colecciones
Articulos(INIBIOMA)
Articulos de INST. DE INVEST.EN BIODIVERSIDAD Y MEDIOAMBIENTE
Citación
Chamorro, Melina Fernanda; Reiner, Gabriela de Las Nieves; Theoduloz, Cristina; Ladio, Ana Haydee; Schmeda Hirschmann, Guillermo; et al.; Polyphenol composition and (bio)activity of Berberis species and wild strawberry from the Argentinean Patagonia; Molecular Diversity Preservation International; Molecules; 24; 18; 9-2019; 1-24; 3331
Compartir
Altmétricas
 
Estadísticas
Visualizaciones: 90
Descargas: 91

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

Ministerio
https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES