Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Marín Silva, Diego Alejandro
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.date.available
2020-12-17T14:03:34Z
dc.date.issued
2019-02
dc.identifier.citation
Marín Silva, Diego Alejandro; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Chitosan-based nanocomposite matrices: Development and characterization; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 123; 2-2019; 189-200
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120740
dc.description.abstract
Chitosan-based nanocomposites have a significant industrial impact related to the possibility to design and create new materials and structures. Cellulose nanocrystals (CNC) can be extracted from microcrystalline cellulose (MCC) by controlled acid hydrolysis with H2SO4. This work was focused on: to study the microstructure of CNC isolated from MCC after different hydrolysis times; to develop nanocomposites chitosan-based films; to characterize their structural and thermo-mechanical properties; to analyze the spectral differences among samples by means of ATR-FTIR in combination with principal component analysis (PCA) and square partial minimums model (PLS). It is worth noting that the selected condition for isolate the CNC from MCC was the acid treatment for 2 h, evidenced by size measurements. This fact was supported by transmission electron microscope (TEM) and dynamic light scattering (DLS). In this regard, SEM studies of films showed an assembly process between the nanocelluloses and the CH matrix. The incorporation of CNC into the films resulted in strong interactions between the filler and the matrix demonstrating the affinity between the phases and modifying the mechanical profiles. In summary, CNC was found to be a satisfactory reinforcing agent in biodegradable nanocomposite chitosan-based packaging and are promising as a means to develop tailor-made materials.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CELLULOSE NANOCRYSTALS
dc.subject
MICROSTRUCTURAL ANALYSIS
dc.subject
NANOCOMPOSITE CHITOSAN FILM
dc.subject
THERMOMECHANICAL PROPERTIES
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Chitosan-based nanocomposite matrices: Development and characterization
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:34:11Z
dc.identifier.eissn
1879-0003
dc.journal.volume
123
dc.journal.pagination
189-200
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Marín Silva, Diego Alejandro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.11.035
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0141813018327338
Archivos asociados