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dc.contributor.author
Julio, Luciana Magdalena
dc.contributor.author
Copado, Claudia Noelia
dc.contributor.author
Crespo, Rosana
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W. K.
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2020-12-17T13:53:03Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Julio, Luciana Magdalena; Copado, Claudia Noelia; Crespo, Rosana; Diehl, Bernd W. K.; Ixtaina, Vanesa Yanet; et al.; Design of microparticles of chia seed oil by using the electrostatic layer-by-layer deposition technique; Elsevier Science SA; Powder Technology; 345; 3-2019; 750-757
dc.identifier.issn
0032-5910
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120732
dc.description.abstract
This study deals with the physicochemical characterization of powdered chia oil microparticles produced from mono and bi-layered emulsions using modified sunflower lecithins (Deoiled (DL); Phosphatidylcholine-enriched fraction (PC)), chitosan, and maltodextrin as wall materials. The powders were stored (20 ± 2 °C, RH 33%, 120d) and characterized by their moisture content, aw, ω-3 content (1H NMR), microencapsulation efficiency of oil (%ME) and ω-3 PUFAs (%MEω-3), microstructure, dispersibility, color, and oxidative stability (Rancimat induction time (ti); Peroxide value (PV)). The %ME were > 84% and %MEω-3 > 89% in all cases, recording systems with DL higher values than those with PC. The bi-layered systems presented higher ti, lower PV and higher %remaining ω-3 than the monolayer ones and the bulk oil. Bi-layered microparticles with modified sunflower lecithins were efficient to protect chia oil against oxidative deterioration, being suitable delivery systems of ω-3 fatty acids from this oil for functional food development.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science SA
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BI-LAYERED MICROPARTICLES
dc.subject
CHIA SEED OIL
dc.subject
LAYER-BY-LAYER DEPOSITION
dc.subject
MODIFIED SUNFLOWER LECITHINS
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL STABILITY
dc.subject
Ω-3 FATTY ACIDS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Design of microparticles of chia seed oil by using the electrostatic layer-by-layer deposition technique
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:37:07Z
dc.identifier.eissn
1873-328X
dc.journal.volume
345
dc.journal.pagination
750-757
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Copado, Claudia Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Crespo, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service Gmbh Laboratorium Fur Auftragsanalytik; Alemania
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Powder Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.powtec.2019.01.047
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0032591019300610
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