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dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.date.available
2020-11-24T15:02:24Z  
dc.date.issued
2020-01  
dc.identifier.citation
Nardo, Agustina Estefania; Añon, Maria Cristina; Quiroga, Alejandra Viviana; Identification of renin inhibitors peptides from amaranth proteins by docking protocols; Elsevier; Journal of Functional Foods; 64; 83; 1-2020  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118856  
dc.description.abstract
The objective of this work was to develop a new protocol to predict with greater confidence peptides as potential inhibitors of the renin enzyme. For this, free, friendly and rigorous servers developed specifically for peptides as ligands were used. Six peptides (SFNLPILR; FNLPILR; SFNLPIL; QAFEDGFEWVSFK; AFEDGFEWVSFK and VNVDDPSKA) identified in an amaranth hydrolysate obtained with alcalase (hydrolysis degree 21% ± 4) were used. Two positive (angiotensinogen and IRLIIVLMPILMA) and one negative (a tridecapeptide of alanine) controls were included in the analysis. A protocol was designed to include two consecutive stages was performed using CABS-dock server (http://biocomp.chem.uw.edu.pl/CABSdock) and FlexPepDock server (http://flexpepdock.furmanlab.cs.huji.ac.il/). Peptides SFNLPILR, FNLPILR and AFEDGFEWVSFK inhibited the enzyme in vitro. The heptapeptide FNLPILR was the most potent inhibitor, with an IC50 of 0.41 mM.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
DOCKING  
dc.subject
RENIN  
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDE  
dc.subject
AMARANTH  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Identification of renin inhibitors peptides from amaranth proteins by docking protocols  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T16:14:28Z  
dc.identifier.eissn
2214-9414  
dc.journal.volume
64  
dc.journal.number
83  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619306073?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2019.103683