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dc.contributor.author
Franceschinis, Lorena Edith  
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol  
dc.contributor.author
Sosa, Natalia  
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia  
dc.date.available
2017-01-19T20:24:00Z  
dc.date.issued
2013-12  
dc.identifier.citation
Franceschinis, Lorena Edith; Salvatori, Daniela Marisol; Sosa, Natalia; Schebor, Carolina Claudia; Physical and Functional Properties of Blackberry Freeze- and Spray-Dried Powders; Taylor & Francis; Drying Technology; 32; 2; 12-2013; 197-207  
dc.identifier.issn
0737-3937  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/11658  
dc.description.abstract
The aim of the present work was to develop two products from blackberry juice by freeze- and spray-drying with the potential use as food colorants or healthy ingredients. A characterization of the physical and functional properties of the powdered juices was done. Maltodextrin or a mixture of trehalose and maltodextrin were assessed as carrier matrices. Freeze-dried maltodextrin-containing powders presented the best retention of bioactive compounds and antiradical activity; however, they showed a narrow relative humidity range for storage in the glassy state. Spray-dried powders showed better physical properties, bearing higher glass transition temperature and lower molecular mobility than freeze-dried formulations.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bioactive Compounds  
dc.subject
Blackberry  
dc.subject
Freeze Drying  
dc.subject
Glass Transition  
dc.subject
Spray Drying  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physical and Functional Properties of Blackberry Freeze- and Spray-Dried Powders  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-01-17T19:11:08Z  
dc.identifier.eissn
1532-2300  
dc.journal.volume
32  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
197-207  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Franceschinis, Lorena Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo En Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo En Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sosa, Natalia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Drying Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07373937.2013.814664  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/07373937.2013.814664