Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Determination and characterisation of milk-clotting activity of two Solanum tuberosum aspartic proteases (StAPs)

Tito, Florencia Rocío; Pepe, AlfonsoIcon ; Tonón, Claudia Virginia; Daleo, Gustavo Raúl; Guevara, María Gabriela
Fecha de publicación: 23/01/2020
Editorial: Elsevier
Revista: International Dairy Journal
ISSN: 0958-6946
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas; Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica

Resumen

To identify new coagulant enzymes as rennet substitutes, the aim of this study was to determine and to characterise the milk-clotting activity (MCA) of two potato aspartic proteases (StAPs). Both enzymes exhibited MCA in a dose-dependent manner. Optimum MCA values were determined at pH 5 and 30 °C. The ability of StAPs to degrade casein subunits was also evaluated. β-Casein was preferentially hydrolysed by both StAPs, followed by αS-casein and, to a lesser extent, κ-casein. These results confirmed the suitability of StAPs for producing curd and the possibility of using these proteases in artisanal cheese production.
Palabras clave: Milk clotting , Plant proteases , Solanum tuberosum
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 358.8Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/115700
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104645
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694620300157?via%3Dih
Colecciones
Articulos(INTEMA)
Articulos de INST.DE INV.EN CIENCIA Y TECNOL.MATERIALES (I)
Citación
Tito, Florencia Rocío; Pepe, Alfonso; Tonón, Claudia Virginia; Daleo, Gustavo Raúl; Guevara, María Gabriela; Determination and characterisation of milk-clotting activity of two Solanum tuberosum aspartic proteases (StAPs); Elsevier; International Dairy Journal; 104; 23-1-2020; 104645
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES