Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Malpeli, Agustina  
dc.contributor.author
Taranto, Maria Pia  
dc.contributor.author
Cravero, Ricardo C.  
dc.contributor.author
Tavella, Marina  
dc.contributor.author
Fasano, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Vicentin, Dimas  
dc.contributor.author
Ferrari, Guillermina  
dc.contributor.author
Magrini, Graciano  
dc.contributor.author
Hebert, Elvira Maria  
dc.contributor.author
Font, Graciela Maria  
dc.contributor.author
Varea, Ana María  
dc.contributor.author
Tavella, Julio Marcelo  
dc.contributor.author
González, Horacio F.  
dc.date.available
2020-09-03T20:12:48Z  
dc.date.issued
2015-12  
dc.identifier.citation
Malpeli, Agustina; Taranto, Maria Pia; Cravero, Ricardo C.; Tavella, Marina; Fasano, Maria Victoria; et al.; Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects; Scientific Research Publishing; Food and Nutrition Sciences; 6; 17; 12-2015; 1583-1590  
dc.identifier.issn
2157-944X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113174  
dc.description.abstract
The effect of daily consumption of a yogurt containing Lactobacillus reuteri CRL 1098 on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects was evaluated by performing a prospective, randomized, double-blind, cross-over placebo Controlled clinical study. Participants consumed daily a yogurt containing L. reuteri CRL 1098 or a placebo for four weeks, separated by a wash-out period. Total cholesterol, triacylglycerol, high-density (HDL) and low-density (LDL) lipoprotein levels were assessed at the beginning and at the end of each period. We found a statistically significant reduction of total (-7.86 g/dl) and LDL (-7.02 g/dl) cholesterol in absolute changes (before-after) as well as a decreasing trend in the group receiving the yogurt containing L. reuteri with respect to the placebo group, without detecting changes in HDL-cholesterol and triacylglycerol levels. Our results suggest that low amounts of yogurt (125 g/day) and low doses of the CRL 1098 strain (106 CFU) are sufficient to reduce total and LDL-cholesterol levels in hypercholesterolemic subjects.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Scientific Research Publishing  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
LACTOBACILLUS  
dc.subject
HIPERCHOLESTEROLAEMIA  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
FUNCTIONAL FOOD  
dc.subject
CARDIOVASCULAR RISK  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-21T19:58:42Z  
dc.identifier.eissn
2157-9458  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.number
17  
dc.journal.pagination
1583-1590  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington  
dc.description.fil
Fil: Malpeli, Agustina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Taranto, Maria Pia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cravero, Ricardo C.. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tavella, Marina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fasano, Maria Victoria. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicentin, Dimas. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrari, Guillermina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magrini, Graciano. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Font, Graciela Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Varea, Ana María. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tavella, Julio Marcelo. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Horacio F.. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Food and Nutrition Sciences  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scirp.org/journal/PaperDownload.aspx?DOI=10.4236/fns.2015.617163  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/fns.2015.617163