Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Malpeli, Agustina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Taranto, Maria Pia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Cravero, Ricardo C.
dc.contributor.author
Tavella, Marina
dc.contributor.author
Fasano, Maria Victoria
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Vicentin, Dimas
dc.contributor.author
Ferrari, Guillermina
dc.contributor.author
Magrini, Graciano
dc.contributor.author
Hebert, Elvira Maria
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Font, Graciela Maria
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Varea, Ana María
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Tavella, Julio Marcelo
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
González, Horacio F.
dc.date.available
2020-09-03T20:12:48Z
dc.date.issued
2015-12
dc.identifier.citation
Malpeli, Agustina; Taranto, Maria Pia; Cravero, Ricardo C.; Tavella, Marina; Fasano, Maria Victoria; et al.; Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects; Scientific Research Publishing; Food and Nutrition Sciences; 6; 17; 12-2015; 1583-1590
dc.identifier.issn
2157-944X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113174
dc.description.abstract
The effect of daily consumption of a yogurt containing Lactobacillus reuteri CRL 1098 on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects was evaluated by performing a prospective, randomized, double-blind, cross-over placebo Controlled clinical study. Participants consumed daily a yogurt containing L. reuteri CRL 1098 or a placebo for four weeks, separated by a wash-out period. Total cholesterol, triacylglycerol, high-density (HDL) and low-density (LDL) lipoprotein levels were assessed at the beginning and at the end of each period. We found a statistically significant reduction of total (-7.86 g/dl) and LDL (-7.02 g/dl) cholesterol in absolute changes (before-after) as well as a decreasing trend in the group receiving the yogurt containing L. reuteri with respect to the placebo group, without detecting changes in HDL-cholesterol and triacylglycerol levels. Our results suggest that low amounts of yogurt (125 g/day) and low doses of the CRL 1098 strain (106 CFU) are sufficient to reduce total and LDL-cholesterol levels in hypercholesterolemic subjects.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Scientific Research Publishing
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
LACTOBACILLUS
dc.subject
HIPERCHOLESTEROLAEMIA
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject
FUNCTIONAL FOOD
dc.subject
CARDIOVASCULAR RISK
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-21T19:58:42Z
dc.identifier.eissn
2157-9458
dc.journal.volume
6
dc.journal.number
17
dc.journal.pagination
1583-1590
dc.journal.pais
Estados Unidos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Malpeli, Agustina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Taranto, Maria Pia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cravero, Ricardo C.. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tavella, Marina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fasano, Maria Victoria. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicentin, Dimas. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrari, Guillermina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Magrini, Graciano. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Font, Graciela Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Varea, Ana María. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tavella, Julio Marcelo. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Horacio F.. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.journal.title
Food and Nutrition Sciences
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scirp.org/journal/PaperDownload.aspx?DOI=10.4236/fns.2015.617163
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/fns.2015.617163
Archivos asociados