Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Malpeli, Agustina
dc.contributor.author
Taranto, Maria Pia
dc.contributor.author
Cravero, Ricardo C.
dc.contributor.author
Tavella, Marina
dc.contributor.author
Fasano, Maria Victoria
dc.contributor.author
Vicentin, Dimas
dc.contributor.author
Ferrari, Guillermina
dc.contributor.author
Magrini, Graciano
dc.contributor.author
Hebert, Elvira Maria
dc.contributor.author
Font, Graciela Maria
dc.contributor.author
Varea, Ana María
dc.contributor.author
Tavella, Julio Marcelo
dc.contributor.author
González, Horacio F.
dc.date.available
2020-09-03T20:12:48Z
dc.date.issued
2015-12
dc.identifier.citation
Malpeli, Agustina; Taranto, Maria Pia; Cravero, Ricardo C.; Tavella, Marina; Fasano, Maria Victoria; et al.; Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects; Scientific Research Publishing; Food and Nutrition Sciences; 6; 17; 12-2015; 1583-1590
dc.identifier.issn
2157-944X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113174
dc.description.abstract
The effect of daily consumption of a yogurt containing Lactobacillus reuteri CRL 1098 on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects was evaluated by performing a prospective, randomized, double-blind, cross-over placebo Controlled clinical study. Participants consumed daily a yogurt containing L. reuteri CRL 1098 or a placebo for four weeks, separated by a wash-out period. Total cholesterol, triacylglycerol, high-density (HDL) and low-density (LDL) lipoprotein levels were assessed at the beginning and at the end of each period. We found a statistically significant reduction of total (-7.86 g/dl) and LDL (-7.02 g/dl) cholesterol in absolute changes (before-after) as well as a decreasing trend in the group receiving the yogurt containing L. reuteri with respect to the placebo group, without detecting changes in HDL-cholesterol and triacylglycerol levels. Our results suggest that low amounts of yogurt (125 g/day) and low doses of the CRL 1098 strain (106 CFU) are sufficient to reduce total and LDL-cholesterol levels in hypercholesterolemic subjects.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Scientific Research Publishing
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
LACTOBACILLUS
dc.subject
HIPERCHOLESTEROLAEMIA
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject
FUNCTIONAL FOOD
dc.subject
CARDIOVASCULAR RISK
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-21T19:58:42Z
dc.identifier.eissn
2157-9458
dc.journal.volume
6
dc.journal.number
17
dc.journal.pagination
1583-1590
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Malpeli, Agustina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Taranto, Maria Pia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cravero, Ricardo C.. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tavella, Marina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fasano, Maria Victoria. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicentin, Dimas. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrari, Guillermina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Magrini, Graciano. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Font, Graciela Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Varea, Ana María. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tavella, Julio Marcelo. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Horacio F.. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
dc.journal.title
Food and Nutrition Sciences
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scirp.org/journal/PaperDownload.aspx?DOI=10.4236/fns.2015.617163
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/fns.2015.617163
Archivos asociados