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dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2020-08-11T14:39:57Z  
dc.date.issued
2007-01  
dc.identifier.citation
Pinotti, Adriana Noemi; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Study on microstructure and physical properties of composite films based on chitosan and methylcellulose; Elsevier; Food Hydrocolloids; 21; 1; 1-2007; 66-72  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111397  
dc.description.abstract
Biodegradable films obtained from chitosan (CH) and methylcellulose (MC) can reduce environmental problems associated with synthetic packagings. Biodegradable films still need a cost reduction to be economically profitable; the use of CH, a by-product obtained from wastes of the fishing industry would be a good alternative. The objectives of the present work were to characterize physical, mechanical and water vapor barrier properties and microstructure of films of CH, MC and their mixtures. Solutions of 2% CH and 1% MC were mixed in different proportions. Films were obtained by casting. Film microstructure was characterized by SEM, X-ray diffraction and FTIR spectroscopy. Water vapor permeabilities for CH and MC films were 6.67±0.74×10−11 and 7.55±0.60×10−11 g/s m Pa, respectively; composite film permeabilities did not differ significantly from these values. CH films showed rigid characteristics (high elastic modulus and low elongation). Flexibility of composite films increased with increasing MC content, the higher elongation and lower elastic modulus of composite films indicated the relevance of hydrocolloid interactions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Composite films  
dc.subject
Chitosan  
dc.subject
Methylcellulose  
dc.subject
Microstructure  
dc.subject
Barrier and mechanical properties  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Study on microstructure and physical properties of composite films based on chitosan and methylcellulose  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-20T20:20:19Z  
dc.identifier.eissn
1873-7137  
dc.journal.volume
21  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
66-72  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X06000415  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2006.02.001