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dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2020-08-11T14:39:57Z
dc.date.issued
2007-01
dc.identifier.citation
Pinotti, Adriana Noemi; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Study on microstructure and physical properties of composite films based on chitosan and methylcellulose; Elsevier; Food Hydrocolloids; 21; 1; 1-2007; 66-72
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111397
dc.description.abstract
Biodegradable films obtained from chitosan (CH) and methylcellulose (MC) can reduce environmental problems associated with synthetic packagings. Biodegradable films still need a cost reduction to be economically profitable; the use of CH, a by-product obtained from wastes of the fishing industry would be a good alternative. The objectives of the present work were to characterize physical, mechanical and water vapor barrier properties and microstructure of films of CH, MC and their mixtures. Solutions of 2% CH and 1% MC were mixed in different proportions. Films were obtained by casting. Film microstructure was characterized by SEM, X-ray diffraction and FTIR spectroscopy. Water vapor permeabilities for CH and MC films were 6.67±0.74×10−11 and 7.55±0.60×10−11 g/s m Pa, respectively; composite film permeabilities did not differ significantly from these values. CH films showed rigid characteristics (high elastic modulus and low elongation). Flexibility of composite films increased with increasing MC content, the higher elongation and lower elastic modulus of composite films indicated the relevance of hydrocolloid interactions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Composite films
dc.subject
Chitosan
dc.subject
Methylcellulose
dc.subject
Microstructure
dc.subject
Barrier and mechanical properties
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Study on microstructure and physical properties of composite films based on chitosan and methylcellulose
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T20:20:19Z
dc.identifier.eissn
1873-7137
dc.journal.volume
21
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
66-72
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X06000415
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2006.02.001
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