Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pighin, D. G.  
dc.contributor.author
Davies, P.  
dc.contributor.author
Grigioni, Gabriela Maria  
dc.contributor.author
Pazos, A. A.  
dc.contributor.author
Ceconi, I.  
dc.contributor.author
Mendez, Diego Eduardo  
dc.contributor.author
Buffarini, M.  
dc.contributor.author
Sancho, A.  
dc.contributor.author
Gonzalez, Claudia Beatriz  
dc.date.available
2017-01-06T17:47:35Z  
dc.date.issued
2013-10  
dc.identifier.citation
Pighin, D. G.; Davies, P.; Grigioni, Gabriela Maria; Pazos, A. A.; Ceconi, I.; et al.; Effect of slaughter handling conditions and animal temperament on bovine meat quality markers; Universidad de Cordoba; Archivos de Zootecnia; 62; 239; 10-2013; 399-409  
dc.identifier.issn
0004-0592  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/10922  
dc.description.abstract
The aim of this research was to study the effect of different handling conditions on physiological stress indicators and meat quality of beef cattle by studying animals with different temperaments. Forty animals classified by their temperament (calm and disturbed) were used. They were fed on pastures and finished with a mixed diet of corn grain and pasture. Biochemical indicators of animal stress were measured at slaughter (packed cell volume -PCV-, proteins, glucose, creatinine, alkaline phosphatase -APactivity, cortisol, insulin, glycogen). Also, ultimate pH and instrumental colour were chosen as meat quality markers. Animal temperament showed a significantly increase (p<0.05) on PCV levels and a significantly (p<0.05) decrease on muscle glycogen. Besides, levels of plasma glucose and total proteins showed significant (p<0.05) differences associated to management applied. Meat quality markers (pH and colour) did not show significant differences according to handling conditions or temperament. Mean cortisol levels at the exsanguination time were significantly higher (p<0.05) than the values obtained one week prior to slaughter, which suggests an important effect of stress associated to slaughter procedures. It would be interesting to focus attention on the assessment of acute stress at abattoir, in order to improve handling protocols, and therefore to assure meat quality in Argentinean beef production systems.  
dc.description.abstract
El objetivo del presente trabajo fue estudiar el efecto de diferentes condiciones de manejo sobre indicadores fisiológicos de estrés y de calidad de carne en bovinos con temperamentos contrastantes. Se utilizaron cuarenta animales clasificados como calmos y excitables. Los mismos fueron alimentados inicialmente a base de pasturas y terminados con una dieta mixta de grano de maíz y pasturas. Se dosaron indicadores bioquímicos de estrés (hematocrito, proteínas plasmáticas, glucosa, creatinina, actividad fosfatasa alcalina, cortisol, insulina, contenido muscular de glucógeno). Como indicadores de calidad de carne se midieron el pH de 24 h y color instrumental. El temperamento animal demostró un incremento significativo (p<0,05) en los niveles de hematocrito y con una disminución significativa (p<0,05) del glucógeno muscular. Los niveles de glucemia y de proteínas totales mostraron modificaciones significativas (p<0,05) asociadas con el manejo. El incremento (p<0,05) en los niveles plasmáticos de cortisol durante la faena, independientemente del tratamiento o el temperamento animal, sugiere un importante efecto estresor por parte del proceso de faena. Sería interesante centrar la atención en el estudio del estrés agudo, a fin de mejorar protocolos de manejo animal, y consecuentemente, optimizar la calidad de la carne asociada en los sistemas de producción de Argentina.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universidad de Cordoba  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Temperament  
dc.subject
Animal Stress  
dc.subject
Biochemical Parameters  
dc.subject
Meat Quality  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Effect of slaughter handling conditions and animal temperament on bovine meat quality markers  
dc.title
Efecto del manejo y del temperamento animal sobre indicadores de calidad de la carne bovina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-12-12T20:50:45Z  
dc.identifier.eissn
1885-4494  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.number
239  
dc.journal.pagination
399-409  
dc.journal.pais
España  
dc.journal.ciudad
Córdoba  
dc.description.fil
Fil: Pighin, D. G.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias. Centro de Investigación de Agroindustrias. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Moron; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Davies, P.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias. Centro de Investigación de Agroindustrias. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Moron; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pazos, A. A.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias. Centro de Investigación de Agroindustrias. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Moron; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ceconi, I.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mendez, Diego Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Buffarini, M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sancho, A.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias. Centro de Investigación de Agroindustrias. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Moron; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Claudia Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias. Centro de Investigación de Agroindustrias. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Ciencia y Tecnología; Argentina  
dc.journal.title
Archivos de Zootecnia  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.uco.es/ucopress/az/index.php/az/article/view/645  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/cw8fkm  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4321/S0004-05922013000300008  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5129748  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=49528719008