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dc.contributor.author
Quilaqueo Gutiérrez, Marcela
dc.contributor.author
Echeverría, Ignacio
dc.contributor.author
Ihl, Mónica
dc.contributor.author
Bifani, Valerio
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2020-06-19T21:04:10Z
dc.date.issued
2012-01
dc.identifier.citation
Quilaqueo Gutiérrez, Marcela; Echeverría, Ignacio; Ihl, Mónica; Bifani, Valerio; Mauri, Adriana Noemi; Carboxymethylcellulose–montmorillonite nanocomposite films activated with murta (Ugni molinae Turcz) leaves extract; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 87; 2; 1-2012; 1495-1502
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/107768
dc.description.abstract
The functionality of nanocomposite films based on carboxymethylcellulose (CMC) and montmorillonite (MMT) activated with murta (Ugni molinae Turcz) leaves extract was studied. Films were prepared by casting from film-forming dispersions containing CMC, glycerol (used as plasticizer) and different concentrations of MMT, using water or murta extract as solvent. The addition of MMT increased the tensile strength and the elasticity modulus of the films, and decreased their permeabilities to water vapor, oxygen and carbon dioxide. Besides the antioxidants properties provided to the films, the addition of murta leaves extract changed the gas permeability in different forms according to the MMT content, and plasticized the nanocomposite matrix.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CARBOXYMETHYLCELLULOSE
dc.subject
MURTA LEAVES EXTRACTS
dc.subject
MONTMORILLONITE
dc.subject
NANOCOMPOSITES ACTIVES FILMS
dc.subject
ANTIOXIDANT PROPERTIES
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Carboxymethylcellulose–montmorillonite nanocomposite films activated with murta (Ugni molinae Turcz) leaves extract
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-06-08T15:20:26Z
dc.journal.volume
87
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
1495-1502
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Quilaqueo Gutiérrez, Marcela. Fundación de Desarrollo Educacional y Tecnológico La Araucanía; Chile
dc.description.fil
Fil: Echeverría, Ignacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ihl, Mónica. Universidad de la Frontera. Facultad de Ingeniería y Ciencias; Chile
dc.description.fil
Fil: Bifani, Valerio. Universidad de la Frontera. Facultad de Ingeniería y Ciencias; Chile
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014486171100823X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.09.040
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