Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.date.available
2020-06-19T20:39:57Z  
dc.date.issued
2012-01  
dc.identifier.citation
Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Heat treatment to modify the structural and physical properties of chitosan-based films; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 60; 1; 1-2012; 492-499  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/107765  
dc.description.abstract
This work was focused on studying the changes undergone by heat-treated chitosan films with and without tannic acid addition by monitoring both microstructure and physical properties. Once the films were submitted to different heat treatments, they exhibited higher barrier properties as well as lower water uptake, solubility, and moisture content. These results were also confirmed through X-ray patterns, which changed from the hydrated to the anhydrous conformation, sharper FTIR peaks specifically associated with water, and shift of Tg toward higher temperatures determined by DMA. Moreover, the modifications caused by the curing process at a molecular scale were observed at a structural level by using a TEM technique. FTIR evaluation granted new insights into the interactions between tannic acid and chitosan molecules, before and after the heat curing, especially due to the occurrence of new peaks and changes in the wavenumber region 1550−1750 cm−1.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHITOSAN FILM  
dc.subject
TANNIC ACID  
dc.subject
HEAT TREATMENT  
dc.subject
CURING  
dc.subject
MICROSTRUCTURE  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Heat treatment to modify the structural and physical properties of chitosan-based films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-06-08T15:21:56Z  
dc.journal.volume
60  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
492-499  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington DC  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/ 10.1021/jf204077k  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf204077k