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dc.contributor.author
Partouche, David  
dc.contributor.author
Militello, Valeria  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Wien, Frank  
dc.contributor.author
Sandt, Christophe  
dc.contributor.author
Arluison, Veronique  
dc.date.available
2020-06-04T21:12:46Z  
dc.date.issued
2019-03  
dc.identifier.citation
Partouche, David; Militello, Valeria; Gomez Zavaglia, Andrea; Wien, Frank; Sandt, Christophe; et al.; In Situ Characterization of Hfq Bacterial Amyloid: A Fourier-Transform Infrared Spectroscopy Study; MDPI; Pathogens; 8; 1; 3-2019; 1-12  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/106718  
dc.description.abstract
Hfq is a bacterial protein that regulates gene expression at the post-transcriptional level in Gram-negative bacteria. We have previously shown that Escherichia coli Hfq protein, and more precisely its C-terminal region (CTR), self-assembles into an amyloid-like structure in vitro. In the present work, we present evidence that Hfq unambiguously forms amyloid structures also in vivo. Taking into account the role of this protein in bacterial adaptation and virulence, our work opens possibilities to target Hfq amyloid self-assembly and cell location, with potential to block bacterial adaptation and treat infections.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
HFQ  
dc.subject
FTIR  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
In Situ Characterization of Hfq Bacterial Amyloid: A Fourier-Transform Infrared Spectroscopy Study  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:39:47Z  
dc.identifier.eissn
2076-0817  
dc.journal.volume
8  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Partouche, David. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Synchrotron SOLEIL; Francia. Université Paris-Saclay; Francia  
dc.description.fil
Fil: Militello, Valeria. Università degli Studi di Palermo; Italia  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wien, Frank. Synchrotron SOLEIL; Francia  
dc.description.fil
Fil: Sandt, Christophe. Synchrotron SOLEIL; Francia  
dc.description.fil
Fil: Arluison, Veronique. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Université Paris Diderot - Paris 7; Francia. Université Paris-Saclay; Francia  
dc.journal.title
Pathogens  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2076-0817/8/1/36  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/pathogens8010036