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Artículo

In Situ Characterization of Hfq Bacterial Amyloid: A Fourier-Transform Infrared Spectroscopy Study

Partouche, David; Militello, Valeria; Gomez Zavaglia, AndreaIcon ; Wien, Frank; Sandt, Christophe; Arluison, Veronique
Fecha de publicación: 03/2019
Editorial: MDPI
Revista: Pathogens
e-ISSN: 2076-0817
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ingenierías y Tecnologías

Resumen

Hfq is a bacterial protein that regulates gene expression at the post-transcriptional level in Gram-negative bacteria. We have previously shown that Escherichia coli Hfq protein, and more precisely its C-terminal region (CTR), self-assembles into an amyloid-like structure in vitro. In the present work, we present evidence that Hfq unambiguously forms amyloid structures also in vivo. Taking into account the role of this protein in bacterial adaptation and virulence, our work opens possibilities to target Hfq amyloid self-assembly and cell location, with potential to block bacterial adaptation and treat infections.
Palabras clave: HFQ , FTIR
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info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution 2.5 Unported (CC BY 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/106718
URL: https://www.mdpi.com/2076-0817/8/1/36
DOI: http://dx.doi.org/10.3390/pathogens8010036
Colecciones
Articulos(CIDCA)
Articulos de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Citación
Partouche, David; Militello, Valeria; Gomez Zavaglia, Andrea; Wien, Frank; Sandt, Christophe; et al.; In Situ Characterization of Hfq Bacterial Amyloid: A Fourier-Transform Infrared Spectroscopy Study; MDPI; Pathogens; 8; 1; 3-2019; 1-12
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