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dc.contributor.author
Bucci, Paula Lorena  
dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Martinetti Montanari, Jorge Anibal  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2020-06-04T21:11:26Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Bucci, Paula Lorena; Santos, Maria Victoria; Martinetti Montanari, Jorge Anibal; Zaritzky, Noemi Elisabet; Nanoferulic: From a by‐product of the beer industry toward the regeneration of the skin; Wiley; Journal of Cosmetic Dermatology; 4-2020  
dc.identifier.issn
1473-2130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/106717  
dc.description.abstract
Background: Brewers spent grain (BSG) is one of the most abundant by-products of the beer industry and causes serious environmental problems. Ferulic acid (FA) is an antioxidant with potential cosmeceutical applications. FA was extracted from BSG, developing a method of high extraction performance in order to be encapsulated in ultradeformable liposomes (Nanoferulic. NF).Objectives: To obtain a product with high added value such as FA, from a residue currently underused, using simple and economical chemical methods. To load FA into a nanosystem designed for the topical route; its encapsulation has the purpose to take profit from its photoprotective, anti-inflammatory and antioxidant properties in the deep layers of the skin. Methods: FA was obtained from dried BSG using acid and basic treatments in series. NF was prepared by lipid film resuspension of a solution containing FA obtained from BSG. Size and Z-potential were determined. Cytotoxicity was assessed in vitro. Skin penetration was assessed by NF determination at different skin depths and by confocal microscopy.Results: The yield of the extraction process was 0.43% on a dry basis. Encapsulation rendered liposomes of around 140 nm with 92% of encapsulation efficiency. No toxicity was observed in all the tested concentrations. Successful results were obtained from the regeneration studies.Conclusions: It was possible to develop a nanosystem containing FA, generating a high-value commercial input for the pharmaceutical and cosmeceutical industry. The use of BSG generated in industrial-scale would help to reduce the volume of highly polluting waste.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BASIC EXTRACTION  
dc.subject
BREWERS SPENT GRAIN  
dc.subject
ENVIRONMENTAL PROBLEMS  
dc.subject
FERULIC ACID  
dc.subject
NANOSYSTEM  
dc.subject.classification
Otras Biotecnología del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nanoferulic: From a by‐product of the beer industry toward the regeneration of the skin  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:32:12Z  
dc.identifier.eissn
1473-2165  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Hoboken  
dc.description.fil
Fil: Bucci, Paula Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinetti Montanari, Jorge Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología - Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología - Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología - Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Cosmetic Dermatology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.13407  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jocd.13407