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dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina
dc.contributor.author
Iraporda, Carolina
dc.contributor.author
Acurcio, Leonardo B.
dc.contributor.author
de Cicco Sandes, Sávio H.
dc.contributor.author
Costa, Karen
dc.contributor.author
Moreira Guimarães, Gabriele
dc.contributor.author
Arantes, Rosa M. Esteves
dc.contributor.author
Neumann, Elisabeth
dc.contributor.author
Cantini Nunes, Álvaro
dc.contributor.author
Nicoli, Jaques R.
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.date.available
2020-05-22T19:26:30Z
dc.date.issued
2019-09
dc.identifier.citation
Bengoa, Ana Agustina; Iraporda, Carolina; Acurcio, Leonardo B.; de Cicco Sandes, Sávio H.; Costa, Karen; et al.; Physicochemical, immunomodulatory and safety aspects of milks fermented with Lactobacillus paracasei isolated from kefir; Elsevier Science; Food Research International; 123; 9-2019; 48-55
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105788
dc.description.abstract
The use of Lactobacillus paracasei strains isolated from kefir grains as starters for the development of functional dairy products was evaluated. The physicochemical and immunomodulatory properties of milks fermented with L. paracasei CIDCA8339, CIDCA83123 and CIDCA83124 were analyzed. The three strains produced bioactive metabolites during fermentation, since the fermented milk supernatants were able to downregulate >75% of the induced innate immune response in vitro. Although all strains presented absence of hemolytic activity and susceptibility to antibiotics, L. paracasei CIDCA8339 presented more attractive probiotic and technological properties. Mice consuming the fermented milk with L. paracasei CIDCA 8339 did not present significant modifications in sIgA levels or TNF-α, TGF-β and IL-10 mRNA expression in ileum. Additionally, a decrease of INF-γ level in ileum and no microbiological translocation to liver and spleen was observed. These results demonstrate that L. paracasei CIDCA8339 represents a safe promising potential probiotic strain for the development of functional foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
LACTOBACILLUS PARACASEI
dc.subject
KEFIR
dc.subject
EXPOLYZACCHARIDE
dc.subject
SAFETY
dc.subject
FUNCTIONAL FOODS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Physicochemical, immunomodulatory and safety aspects of milks fermented with Lactobacillus paracasei isolated from kefir
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-05T16:33:50Z
dc.identifier.eissn
1873-7145
dc.journal.volume
123
dc.journal.pagination
48-55
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Acurcio, Leonardo B.. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil
dc.description.fil
Fil: de Cicco Sandes, Sávio H.. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil
dc.description.fil
Fil: Costa, Karen. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil
dc.description.fil
Fil: Moreira Guimarães, Gabriele. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil
dc.description.fil
Fil: Arantes, Rosa M. Esteves. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of General Pathology; Brasil
dc.description.fil
Fil: Neumann, Elisabeth. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil
dc.description.fil
Fil: Cantini Nunes, Álvaro. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of General Biology; Brasil
dc.description.fil
Fil: Nicoli, Jaques R.. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Research International
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.04.041
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691930273X
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