Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina  
dc.contributor.author
Iraporda, Carolina  
dc.contributor.author
Acurcio, Leonardo B.  
dc.contributor.author
de Cicco Sandes, Sávio H.  
dc.contributor.author
Costa, Karen  
dc.contributor.author
Moreira Guimarães, Gabriele  
dc.contributor.author
Arantes, Rosa M. Esteves  
dc.contributor.author
Neumann, Elisabeth  
dc.contributor.author
Cantini Nunes, Álvaro  
dc.contributor.author
Nicoli, Jaques R.  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2020-05-22T19:26:30Z  
dc.date.issued
2019-09  
dc.identifier.citation
Bengoa, Ana Agustina; Iraporda, Carolina; Acurcio, Leonardo B.; de Cicco Sandes, Sávio H.; Costa, Karen; et al.; Physicochemical, immunomodulatory and safety aspects of milks fermented with Lactobacillus paracasei isolated from kefir; Elsevier Science; Food Research International; 123; 9-2019; 48-55  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105788  
dc.description.abstract
The use of Lactobacillus paracasei strains isolated from kefir grains as starters for the development of functional dairy products was evaluated. The physicochemical and immunomodulatory properties of milks fermented with L. paracasei CIDCA8339, CIDCA83123 and CIDCA83124 were analyzed. The three strains produced bioactive metabolites during fermentation, since the fermented milk supernatants were able to downregulate >75% of the induced innate immune response in vitro. Although all strains presented absence of hemolytic activity and susceptibility to antibiotics, L. paracasei CIDCA8339 presented more attractive probiotic and technological properties. Mice consuming the fermented milk with L. paracasei CIDCA 8339 did not present significant modifications in sIgA levels or TNF-α, TGF-β and IL-10 mRNA expression in ileum. Additionally, a decrease of INF-γ level in ileum and no microbiological translocation to liver and spleen was observed. These results demonstrate that L. paracasei CIDCA8339 represents a safe promising potential probiotic strain for the development of functional foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
LACTOBACILLUS PARACASEI  
dc.subject
KEFIR  
dc.subject
EXPOLYZACCHARIDE  
dc.subject
SAFETY  
dc.subject
FUNCTIONAL FOODS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical, immunomodulatory and safety aspects of milks fermented with Lactobacillus paracasei isolated from kefir  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-05T16:33:50Z  
dc.identifier.eissn
1873-7145  
dc.journal.volume
123  
dc.journal.pagination
48-55  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Acurcio, Leonardo B.. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil  
dc.description.fil
Fil: de Cicco Sandes, Sávio H.. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Costa, Karen. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Moreira Guimarães, Gabriele. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Arantes, Rosa M. Esteves. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of General Pathology; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Neumann, Elisabeth. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Cantini Nunes, Álvaro. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of General Biology; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Nicoli, Jaques R.. Universidade Federal de Minas Gerais. Biological Science Institute. Department of Microbiology; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.04.041  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691930273X