Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

PEF-dependency on polyphenol extraction during maceration/fermentation of Grenache grapes

Maza, Marcos Andres; Martínez, Juan Manuel; Delso, Carlota; Camargo, Alejandra BeatrizIcon ; Raso, Javier; Álvarez, Ignacio
Fecha de publicación: 03/2020
Editorial: Elsevier
Revista: Innovative Food Science & Emerging Technologies
ISSN: 1466-8564
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Agrícolas

Resumen

Application to different electric field strengths (E) and specific energies (W) with the pulsed electric fields (PEF) technology on the rate of extraction of phenolic compounds during maceration/fermentation of Grenache grapes was studied. A response surface model between the total polyphenol index extraction rate (TPI) and the E and W of the PEF treatments was established, which permitted the determination of PEF processing conditions to achieve a certain TPI. To achieve a TPI of 50, treatments ranged from high intensity and short time (8 kV·cm− 1 and 45 μs) to low intensity and long time (1 kV·cm− 1 and 2800 μs) applying an optimum W of 4 kJ·kg− 1 in all cases. The application of these PEF treatments reduced maceration time by a rate of 25 to 37% with respect to the untreated grape. Quality characteristics (color intensity, tannins, and total anthocyanins) were neither affected after fermentation nor after 12 months aging in bottles.
Palabras clave: EXTRACTION , MACERATION , OPTIMIZATION , POLYPHENOLS , PULSED ELECTRIC FIELDS
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 1.169Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/105286
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102303
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1466856419309385
Colecciones
Articulos(IBAM)
Articulos de INST.DE BIOLOGIA AGRICOLA DE MENDOZA
Citación
Maza, Marcos Andres; Martínez, Juan Manuel; Delso, Carlota; Camargo, Alejandra Beatriz; Raso, Javier; et al.; PEF-dependency on polyphenol extraction during maceration/fermentation of Grenache grapes; Elsevier; Innovative Food Science & Emerging Technologies; 60; 3-2020; 1-10
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES