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dc.contributor.author
Suárez, Santiago  
dc.contributor.author
Aphalo, Paula  
dc.contributor.author
Rinaldi, Gustavo Juan  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.date.available
2020-05-14T14:40:41Z  
dc.date.issued
2020-03-05  
dc.identifier.citation
Suárez, Santiago; Aphalo, Paula; Rinaldi, Gustavo Juan; Añon, Maria Cristina; Quiroga, Alejandra Viviana; Effect of amaranth proteins on the RAS system: In vitro, in vivo and ex vivo assays; Elsevier; Food Chemistry; 308; 5-3-2020; 125601  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105108  
dc.description.abstract
The aim of this work was to analyse the hypotensive effect of amaranthprotein/peptides on spontaneously hypertensive rats (SHR). The mechanism of action of these peptides was studied in vivo and ex vivo. We also tested the effect of protection against gastrointestinal digestion (GID) exerted by an O:W emulsion on the integrity of the antihypertensive peptides. All samples tested produced a decrease in blood pressure (SBP). The animals treated with emulsion (GE) and emulsion+peptide (GE+VIKP) showed the most significant reduction in the SBP (42±2 mmHg and 35±2 mmHg, respectively). The results presented suggest that after GID, a variety of peptides with biological activities were released or were resistant to this process. These peptides play a role in the regulation of the SBP by acting on plasma ACE, plasma renin and the vascular system. These results support the use of amaranth protein/peptides in the elaboration of functional foods for hypertensive individuals.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.relation
Publicación anterior http://hdl.handle.net/11336/61761  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH PROTEINS  
dc.subject
ANTIHYPERTENSIVE ACTIVITY  
dc.subject
PROTEIN HYDROLYSATE  
dc.subject
SPONTANEOUSLY HYPERTENSIVE RATS  
dc.subject
RENIN-ANGIOTENSIN SYSTEM  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of amaranth proteins on the RAS system: In vitro, in vivo and ex vivo assays  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:53:11Z  
dc.journal.volume
308  
dc.journal.pagination
125601  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdan  
dc.description.fil
Fil: Suárez, Santiago. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aphalo, Paula. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rinaldi, Gustavo Juan. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881461931725X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125601