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dc.contributor.author
Suárez, Santiago
dc.contributor.author
Aphalo, Paula
dc.contributor.author
Rinaldi, Gustavo Juan
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana
dc.date.available
2020-05-14T14:40:41Z
dc.date.issued
2020-03-05
dc.identifier.citation
Suárez, Santiago; Aphalo, Paula; Rinaldi, Gustavo Juan; Añon, Maria Cristina; Quiroga, Alejandra Viviana; Effect of amaranth proteins on the RAS system: In vitro, in vivo and ex vivo assays; Elsevier; Food Chemistry; 308; 5-3-2020; 125601
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105108
dc.description.abstract
The aim of this work was to analyse the hypotensive effect of amaranthprotein/peptides on spontaneously hypertensive rats (SHR). The mechanism of action of these peptides was studied in vivo and ex vivo. We also tested the effect of protection against gastrointestinal digestion (GID) exerted by an O:W emulsion on the integrity of the antihypertensive peptides. All samples tested produced a decrease in blood pressure (SBP). The animals treated with emulsion (GE) and emulsion+peptide (GE+VIKP) showed the most significant reduction in the SBP (42±2 mmHg and 35±2 mmHg, respectively). The results presented suggest that after GID, a variety of peptides with biological activities were released or were resistant to this process. These peptides play a role in the regulation of the SBP by acting on plasma ACE, plasma renin and the vascular system. These results support the use of amaranth protein/peptides in the elaboration of functional foods for hypertensive individuals.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.relation
Publicación anterior http://hdl.handle.net/11336/61761
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
AMARANTH PROTEINS
dc.subject
ANTIHYPERTENSIVE ACTIVITY
dc.subject
PROTEIN HYDROLYSATE
dc.subject
SPONTANEOUSLY HYPERTENSIVE RATS
dc.subject
RENIN-ANGIOTENSIN SYSTEM
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of amaranth proteins on the RAS system: In vitro, in vivo and ex vivo assays
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:53:11Z
dc.journal.volume
308
dc.journal.pagination
125601
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdan
dc.description.fil
Fil: Suárez, Santiago. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aphalo, Paula. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rinaldi, Gustavo Juan. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881461931725X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125601
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