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dc.contributor.author
Correa, María Jimena
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author
Weisstaub, Adriana Ruth
dc.contributor.author
Zuleta, Angela
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina
dc.date.available
2020-05-14T14:36:17Z
dc.date.issued
2020-01
dc.identifier.citation
Correa, María Jimena; Giannuzzi, Leda; Weisstaub, Adriana Ruth; Zuleta, Angela; Ferrero, Cristina; Chemically modified resistant starch in breadmaking: Impact on bone, mineral metabolism and gut health of growing Wistar rats; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 55; 1; 1-2020; 239-247
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105105
dc.description.abstract
The effect of chemically modified resistant starch (RS) included in bread formulation on bone and gut health of growing male Wistar rats was studied. In order to determine the functional properties and the prebiotic potential of RS, three groups of rats were assayed: a control group (CD), a group fed with adiet including RS (RSD) and a group fed with a diet containing bread with RS (BRSD). Rats that consumed BRSD exhibited lower daily intake indicating that more satiety is reached with this food and this group presented similar calcium absorption than control rats. In addition, an increase in bone mineralcontent and bone mineral density and better intestinal balance as reflected by higher lactobacilli/enterobacteria ratio was observed in rats fed with both sources of RS. Thus, these results show a prebiotic role of RS that is maintained when RS is included in a bread formulation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BREAD
dc.subject
CALCIUM
dc.subject
PREBIOTIC
dc.subject
RESISTANT STARCH TYPE IV
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Chemically modified resistant starch in breadmaking: Impact on bone, mineral metabolism and gut health of growing Wistar rats
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:53:35Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
55
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
239-247
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Correa, María Jimena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Weisstaub, Adriana Ruth. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zuleta, Angela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.14352
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14352
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