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dc.contributor.author
Bermudez Moretti, Mariana

dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes

dc.contributor.author
Batlle, Alcira María del C.

dc.contributor.author
Correa Garcia, Susana Raquel

dc.date.available
2020-03-12T20:20:03Z
dc.date.issued
2005-11
dc.identifier.citation
Bermudez Moretti, Mariana; Perullini, Ana Mercedes; Batlle, Alcira María del C.; Correa Garcia, Susana Raquel; Expression of the UGA4 gene encoding the δ-aminolevulinic and γ-aminobutyric acids permease in Saccharomyces cerevisiae is controlled by amino acid-sensing systems; Springer; Archives of Microbiology; 184; 2; 11-2005; 137-140
dc.identifier.issn
0302-8933
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/99371
dc.description.abstract
In yeasts, several sensing systems localized to the plasma membrane which transduce information regarding the availability and quality of nitrogen and carbon sources and work in parallel with the intracellular nutrient-sensing systems, regulate the expression and activity of proteins involved in nutrient uptake and utilization. The aim of this work was to establish whether the cellular signals triggered by amino acids modify the expression of the UGA4 gene which encodes the δ-aminolevulinic (ALA) and γ-aminobutyric (GABA) acids permease. In the present paper, we demonstrate that extracellular amino acids regulate UGA4 expression and that this effect seems to be mediated by the amino acid sensor complex SPS (SSY1, PTR3, SSY5).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GENE EXPRESSION
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
dc.subject
SENSOR SYSTEMS
dc.subject
UGA4 GENE
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Expression of the UGA4 gene encoding the δ-aminolevulinic and γ-aminobutyric acids permease in Saccharomyces cerevisiae is controlled by amino acid-sensing systems
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-02-13T20:02:18Z
dc.journal.volume
184
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
137-140
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Bermudez Moretti, Mariana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Fisiología, Biología Molecular y Celular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Batlle, Alcira María del C.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Correa Garcia, Susana Raquel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Fisiología, Biología Molecular y Celular; Argentina
dc.journal.title
Archives of Microbiology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00203-005-0022-3
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00203-005-0022-3
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