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dc.contributor.author
Bermudez Moretti, Mariana  
dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes  
dc.contributor.author
Batlle, Alcira María del C.  
dc.contributor.author
Correa Garcia, Susana Raquel  
dc.date.available
2020-03-12T20:20:03Z  
dc.date.issued
2005-11  
dc.identifier.citation
Bermudez Moretti, Mariana; Perullini, Ana Mercedes; Batlle, Alcira María del C.; Correa Garcia, Susana Raquel; Expression of the UGA4 gene encoding the δ-aminolevulinic and γ-aminobutyric acids permease in Saccharomyces cerevisiae is controlled by amino acid-sensing systems; Springer; Archives of Microbiology; 184; 2; 11-2005; 137-140  
dc.identifier.issn
0302-8933  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/99371  
dc.description.abstract
In yeasts, several sensing systems localized to the plasma membrane which transduce information regarding the availability and quality of nitrogen and carbon sources and work in parallel with the intracellular nutrient-sensing systems, regulate the expression and activity of proteins involved in nutrient uptake and utilization. The aim of this work was to establish whether the cellular signals triggered by amino acids modify the expression of the UGA4 gene which encodes the δ-aminolevulinic (ALA) and γ-aminobutyric (GABA) acids permease. In the present paper, we demonstrate that extracellular amino acids regulate UGA4 expression and that this effect seems to be mediated by the amino acid sensor complex SPS (SSY1, PTR3, SSY5).  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GENE EXPRESSION  
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE  
dc.subject
SENSOR SYSTEMS  
dc.subject
UGA4 GENE  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Expression of the UGA4 gene encoding the δ-aminolevulinic and γ-aminobutyric acids permease in Saccharomyces cerevisiae is controlled by amino acid-sensing systems  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-02-13T20:02:18Z  
dc.journal.volume
184  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
137-140  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Bermudez Moretti, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Fisiología, Biología Molecular y Celular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Batlle, Alcira María del C.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa Garcia, Susana Raquel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Fisiología, Biología Molecular y Celular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Archives of Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00203-005-0022-3  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00203-005-0022-3