Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Girardi, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
García, Daiana  
dc.contributor.author
Passone, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica  
dc.contributor.author
Etcheverry, Miriam Graciela  
dc.date.available
2020-03-10T21:33:54Z  
dc.date.issued
2017-01  
dc.identifier.citation
Girardi, Natalia Soledad; García, Daiana; Passone, Maria Alejandra; Nesci, Andrea Verónica; Etcheverry, Miriam Graciela; Microencapsulation of Lippia turbinata essential oil and its impact on peanut seed quality preservation; Elsevier; International Biodeterioration and Biodegradation; 116; 1-2017; 227-233  
dc.identifier.issn
0964-8305  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/99076  
dc.description.abstract
In this study the use of complex coacervation to encapsulate the essential oil (EO) of Lippia turbinata (poleo) and its application for controlling fungal pathogens of peanut seeds were evaluated. High percentages of encapsulation of poleo EO were obtained (99.80%). At the end of storage period (78 d), between 3.5 and 63% of poleo EO were released from microcapsules, this action was favoured by the increase of grain aW. The formulation of poleo EO showed a significant antifungal effect on peanut mycoflora, with reductions between 59 and 77%. Mycological studies showed a prevalence of Penicillium and Aspergillus lesser extent in peanut seeds throughout the storage period. The formulation caused complete inhibition of peanut seeds germination. In conclusion, the gelatin/gum arabic system was effective in encapsulating poleo EO by allowing its controlled release. Microencapsulated poleo EO maintained the antifungal activity, but produced allelopathic effects on peanut seeds germination.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FUNGAL PATHOGENS  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
PEANUT  
dc.subject
POLEO ESSENTIAL OIL  
dc.subject
SEED GERMINATION  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Microencapsulation of Lippia turbinata essential oil and its impact on peanut seed quality preservation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-02-12T17:53:12Z  
dc.journal.volume
116  
dc.journal.pagination
227-233  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
International Biodeterioration and Biodegradation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ibiod.2016.11.003  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0964830516306771