Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Darqui, Flavia Soledad  
dc.contributor.author
Radonic, Laura Mabel  
dc.contributor.author
Trotz, Paulina M.  
dc.contributor.author
López, Nilda  
dc.contributor.author
Vazquez Rovere, Cecilia  
dc.contributor.author
Hopp, Horacio Esteban  
dc.contributor.author
Lopez Bilbao, Marisa  
dc.date.available
2020-02-18T21:52:44Z  
dc.date.issued
2018-10  
dc.identifier.citation
Darqui, Flavia Soledad; Radonic, Laura Mabel; Trotz, Paulina M.; López, Nilda; Vazquez Rovere, Cecilia; et al.; Potato snakin-1 gene enhances tolerance to Rhizoctonia solani and Sclerotinia sclerotiorum in transgenic lettuce plants; Elsevier Science; Journal of Biotechnology; 283; 10-2018; 62-69  
dc.identifier.issn
0168-1656  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/98016  
dc.description.abstract
Snakin-1 is a cysteine-rich antimicrobial peptide (AMP) isolated from potato tubers, with broad-spectrum activity. It belongs to the Snakin/GASA family, whose members have been studied because of their diverse roles in important plant processes, including defense. To analyze if this defensive function may lead to disease tolerance in lettuce, one of the most worldwide consumed leafy vegetable, we characterized three homozygous transgenic lines overexpressing Snakin-1. They were biologically assessed by the inoculation with the fungal pathogens Rhizoctonia solani and Sclerotinia sclerotiorum both in vitro and in planta at the greenhouse. When in vitro assays were performed with R. solani on Petri dishes containing crude plant extracts it was confirmed that the expressed Snakin-1 protein has antimicrobial activity. Furthermore, transgenic lines showed a better response than wild type in in vivo challenges against R. solani both in chamber and in greenhouse. In addition, two of these lines showed significant in vivo protection against the pathogen S. sclerotiorum in challenge assays on adult plants. Our results show that Snakin-1 is an interesting candidate gene for the selection/breeding of lettuce plants with increased fungal tolerance.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Snakin-1  
dc.subject
Lettuce  
dc.subject
Transgenesis  
dc.subject
Antimicrobial Peptide  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Potato snakin-1 gene enhances tolerance to Rhizoctonia solani and Sclerotinia sclerotiorum in transgenic lettuce plants  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-02-18T16:04:04Z  
dc.journal.volume
283  
dc.journal.pagination
62-69  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Darqui, Flavia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Radonic, Laura Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Trotz, Paulina M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López, Nilda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vazquez Rovere, Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hopp, Horacio Esteban. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez Bilbao, Marisa. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2018.07.017  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168165618305492