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dc.contributor.author
Golluscio, Rodolfo  
dc.contributor.author
Austin, Amy Theresa  
dc.contributor.author
García Martínez, Guillermo Carlos  
dc.contributor.author
Gonzalez Polo, Marina  
dc.contributor.author
Sala, Osvaldo Esteban  
dc.contributor.author
Jackson, Robert B.  
dc.date.available
2020-02-11T19:56:43Z  
dc.date.issued
2009-06  
dc.identifier.citation
Golluscio, Rodolfo; Austin, Amy Theresa; García Martínez, Guillermo Carlos; Gonzalez Polo, Marina; Sala, Osvaldo Esteban; et al.; Sheep grazing decreases organic carbon and nitrogen pools in the patagonian steppe: Combination of direct and indirect effects; Springer; Ecosystems; 12; 4; 6-2009; 686-697  
dc.identifier.issn
1432-9840  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/97205  
dc.description.abstract
We explored the net effects of grazing on soil C and N pools in a Patagonian shrub-grass steppe (temperate South America). Net effects result from the combination of direct impacts of grazing on biogeochemical characteristics of microsites with indirect effects on relative cover of vegetated and unvegetated microsites. Within five independent areas, we sampled surface soils in sites subjected to three grazing intensities: (1) ungrazed sites inside grazing exclosures, (2) moderately grazed sites adjacent to them, and (3) intensely grazed sites within the same paddock. Grazing significantly reduced soil C and N pools, although this pattern was clearest in intensely grazed sites. This net effect was due to the combination of a direct reduction of soil N content in bare soil patches, and indirect effects mediated by the increase of the cover of bare soil microsites, with lower C and N content than either grass or shrub microsites. This increase in bare soil cover was accompanied by a reduction in cover of preferred grass species and standing dead material. Finally, stable isotope signatures varied significantly among grazed and ungrazed sites, with δ15N and δ13C significantly depleted in intensely grazed sites, suggesting reduced mineralization with increased grazing intensity. In the Patagonian steppe, grazing appears to exert a negative effect on soil C and N cycles; sound management practices must incorporate the importance of species shifts within life form, and the critical role of standing dead material in maintaining soil C and N stocks and biogeochemical processes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Δ13C  
dc.subject
δ15N  
dc.subject
ARGENTINA  
dc.subject
BIOGEOCHEMISTRY  
dc.subject
DESERTIFICATION  
dc.subject
LIFE FORMS  
dc.subject
SEMIARID ECOSYSTEMS  
dc.subject
SHRUB-GRASS STEPPE  
dc.subject
STABLE ISOTOPES  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Sheep grazing decreases organic carbon and nitrogen pools in the patagonian steppe: Combination of direct and indirect effects  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-02-07T13:35:44Z  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
686-697  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Golluscio, Rodolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Austin, Amy Theresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García Martínez, Guillermo Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Polo, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sala, Osvaldo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. University Brown; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Jackson, Robert B.. University of Duke. Nicholas School of Environment. Duke Marine Lab; Estados Unidos  
dc.journal.title
Ecosystems  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10021-009-9252-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10021-009-9252-6