Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Castro, Maria Agustina  
dc.contributor.author
Rodenak Kladniew, Boris Emilio  
dc.contributor.author
Massone, Adriana Raquel  
dc.contributor.author
Polo, Monica Patricia  
dc.contributor.author
García de Bravo, Margarita  
dc.contributor.author
Crespo, Rosana  
dc.date.available
2020-02-07T20:15:28Z  
dc.date.issued
2018-04  
dc.identifier.citation
Castro, Maria Agustina; Rodenak Kladniew, Boris Emilio; Massone, Adriana Raquel; Polo, Monica Patricia; García de Bravo, Margarita; et al.; Citrus reticulata peel oil inhibits non-small cell lung cancer cell proliferation in culture and implanted in nude mice; Royal Society of Chemistry; Food and Function; 9; 4; 4-2018; 2290-2299  
dc.identifier.issn
2042-6496  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96928  
dc.description.abstract
Non-small cell lung cancer (NSCLC) accounts for most cases of lung cancer. The peel oil of Mandarin Citrus reticulata Blanco cv. Dancy (MPO) is a natural source of essential oils and carotenoids. Volatile and non-volatile lipid compounds were characterized by chromatographic methods. We demonstrate that MPO causes a dose-dependent growth inhibition of NSCLC model cells (A549) in culture and tumour growth in vivo of the same cells implanted in nude mice fed with MPO-supplemented diets. MPO induced cell cycle arrest mainly at the G0/G1 phase and reduced the amount of membrane-bound Ras protein along with apoptosis induction. No toxicological effect was found in liver parameters analysed in treated mice and histopathological analyses of their organs did not show any morphological changes. In conclusion, the data suggest that MPO possesses significant antitumor activity without causing systemic toxicity, proposing it as a dietary supplement that may be helpful in cancer prevention.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Citrus reticulata  
dc.subject
essential oil  
dc.subject
Cell proliferation  
dc.subject
A549  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Citrus reticulata peel oil inhibits non-small cell lung cancer cell proliferation in culture and implanted in nude mice  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-18T19:01:33Z  
dc.journal.volume
9  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
2290-2299  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Castro, Maria Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodenak Kladniew, Boris Emilio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Massone, Adriana Raquel. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Patología. Laboratorio de Patología Especial Veterinaria "Dr. Bernardo Epstein"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Polo, Monica Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García de Bravo, Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Crespo, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.journal.title
Food and Function  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/c7fo01912b  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/FO/C7FO01912B