Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bibas Bonet, María Eugenia  
dc.contributor.author
Mesón, Oscar Enrique  
dc.contributor.author
de Moreno, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Dogi, Cecilia Ana  
dc.contributor.author
Chaves, Analia Silvina  
dc.contributor.author
Kortsarz González, Alejandra María  
dc.contributor.author
Grau, Alfredo  
dc.contributor.author
Perdigon, Gabriela del Valle  
dc.date.available
2020-02-03T21:29:36Z  
dc.date.issued
2010-06  
dc.identifier.citation
Bibas Bonet, María Eugenia; Mesón, Oscar Enrique; de Moreno, Maria Alejandra; Dogi, Cecilia Ana; Chaves, Analia Silvina; et al.; Prebiotic effect of yacon (Smallanthus sonchifolius) on intestinal mucosa using a mouse model; Taylor & Francis Ltd; Food And Agricultural Immunology; 21; 2; 6-2010; 175-189  
dc.identifier.issn
0954-0105  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96645  
dc.description.abstract
Prebiotics are non-digestible but fermentable oligosaccharides that can influence the composition and the activity of some intestinal bacteria to promote the health of the host. Smallanthus sonchifolius (yacon) contains beta-1,2-oligofructans as the main saccharides and its roots are consumed in South American countries. The aim of the study was to evaluate the prebiotic property of yacon root flour. Its influence on the intestinal microbiota and gut immune system were evaluated using a mice model. The results show the prebiotic effects of yacon root flour, stimulating the growth of bifidobacteria and lactobacilli and the intestinal immune system with increases in IgA and different cytokines. Cells from the innate response were mainly involved in the effect of yacon root flour. T cells were also activated and able to induce IL-10 and IFNg production. The long term administration of yacon root flour maintained the intestinal homeostasis without inflammatory effect regulated mainly through IL-10 and IL-4 regulatory cytokines.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
INTESTINAL IMMUNITY  
dc.subject
INTESTINAL MICROBIOTA  
dc.subject
PREBIOTIC  
dc.subject
YACON  
dc.subject.classification
Inmunología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Prebiotic effect of yacon (Smallanthus sonchifolius) on intestinal mucosa using a mouse model  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-11-25T18:18:13Z  
dc.identifier.eissn
0954-0105  
dc.journal.volume
21  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
175-189  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Bibas Bonet, María Eugenia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mesón, Oscar Enrique. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Moreno, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dogi, Cecilia Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Analia Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Kortsarz González, Alejandra María. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Laboratorio de Investigaciones Ecológicas de las Yungas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Laboratorio de Investigaciones Ecológicas de las Yungas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perdigon, Gabriela del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.journal.title
Food And Agricultural Immunology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/09540100903563589  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09540100903563589