Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bibas Bonet, María Eugenia
dc.contributor.author
Mesón, Oscar Enrique
dc.contributor.author
de Moreno, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Dogi, Cecilia Ana
dc.contributor.author
Chaves, Analia Silvina
dc.contributor.author
Kortsarz González, Alejandra María
dc.contributor.author
Grau, Alfredo
dc.contributor.author
Perdigon, Gabriela del Valle
dc.date.available
2020-02-03T21:29:36Z
dc.date.issued
2010-06
dc.identifier.citation
Bibas Bonet, María Eugenia; Mesón, Oscar Enrique; de Moreno, Maria Alejandra; Dogi, Cecilia Ana; Chaves, Analia Silvina; et al.; Prebiotic effect of yacon (Smallanthus sonchifolius) on intestinal mucosa using a mouse model; Taylor & Francis Ltd; Food And Agricultural Immunology; 21; 2; 6-2010; 175-189
dc.identifier.issn
0954-0105
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96645
dc.description.abstract
Prebiotics are non-digestible but fermentable oligosaccharides that can influence the composition and the activity of some intestinal bacteria to promote the health of the host. Smallanthus sonchifolius (yacon) contains beta-1,2-oligofructans as the main saccharides and its roots are consumed in South American countries. The aim of the study was to evaluate the prebiotic property of yacon root flour. Its influence on the intestinal microbiota and gut immune system were evaluated using a mice model. The results show the prebiotic effects of yacon root flour, stimulating the growth of bifidobacteria and lactobacilli and the intestinal immune system with increases in IgA and different cytokines. Cells from the innate response were mainly involved in the effect of yacon root flour. T cells were also activated and able to induce IL-10 and IFNg production. The long term administration of yacon root flour maintained the intestinal homeostasis without inflammatory effect regulated mainly through IL-10 and IL-4 regulatory cytokines.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
INTESTINAL IMMUNITY
dc.subject
INTESTINAL MICROBIOTA
dc.subject
PREBIOTIC
dc.subject
YACON
dc.subject.classification
Inmunología
dc.subject.classification
Medicina Básica
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Prebiotic effect of yacon (Smallanthus sonchifolius) on intestinal mucosa using a mouse model
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-11-25T18:18:13Z
dc.identifier.eissn
0954-0105
dc.journal.volume
21
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
175-189
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Bibas Bonet, María Eugenia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mesón, Oscar Enrique. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Moreno, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dogi, Cecilia Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Analia Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Kortsarz González, Alejandra María. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Laboratorio de Investigaciones Ecológicas de las Yungas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Laboratorio de Investigaciones Ecológicas de las Yungas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perdigon, Gabriela del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.journal.title
Food And Agricultural Immunology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/09540100903563589
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09540100903563589
Archivos asociados