Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Veron Ponce, Hernan Esteban
dc.contributor.author
Gauffin Cano, María Paola
dc.contributor.author
Fabersani Marrades, Mario Emanuel
dc.contributor.author
Sanz, Yolanda
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.contributor.author
Fernández Espinar, María Teresa
dc.contributor.author
Gil Ponce, José V.
dc.contributor.author
Torres Castaños, Sebastián
dc.date.available
2020-02-03T21:20:56Z
dc.date.issued
2019-02
dc.identifier.citation
Veron Ponce, Hernan Esteban; Gauffin Cano, María Paola; Fabersani Marrades, Mario Emanuel; Sanz, Yolanda; Isla, Maria Ines; et al.; Cactus pear (Opuntia ficus-indica) juice fermented with autochthonous Lactobacillus plantarum S-811; Royal Society of Chemistry; Food and Function; 10; 2; 2-2019; 1085-1097
dc.identifier.issn
2042-6496
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96637
dc.description.abstract
The present study aimed at investigating the lactic fermentation of cactus pear (Opuntia ficus-indica) fruit juice with the autochthonous and potentially probiotic strain Lactobacillus plantarum S-811. L. plantarum S-811 was able to quickly acidify the juice with a decrease in the pH from 5.5 to 3.7 and a production of 5.06 g l -1 of lactic acid. Fermentation of cactus pear juice led to conservation of its health-promoting properties and it markedly promoted antioxidant mechanisms in yeast cells, showing in a Saccharomyces cerevisiae model a protective effect of up to 11 times against H 2 O 2 (4 mM), compared to yeasts not supplemented with the fermented juice. Administration of fermented juice to obese mice caused a significant decrease in the body weight gain and ameliorated the insulin resistance, hyperglycemia, and hyperlipemia that characterize obesity. These results reveal the potential of the cactus pear juice fermented with L. plantarum S-811 as a functional beverage for the prevention of obesity and related pathologies.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Royal Society of Chemistry
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
LACTOBACILLUS PLANTARUM
dc.subject
CACTUS PEAR
dc.subject
OBESITY
dc.subject
OPUNTIA FICUS INDICA
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Cactus pear (Opuntia ficus-indica) juice fermented with autochthonous Lactobacillus plantarum S-811
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-12-11T20:16:59Z
dc.identifier.eissn
2042-650X
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
1085-1097
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Cambridge
dc.description.fil
Fil: Veron Ponce, Hernan Esteban. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gauffin Cano, María Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sanz, Yolanda. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández Espinar, María Teresa. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Gil Ponce, José V.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Torres Castaños, Sebastián. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
Food and Function
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/c8fo01591k
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2019/FO/C8FO01591K
Archivos asociados