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dc.contributor.author
Veron Ponce, Hernan Esteban  
dc.contributor.author
Gauffin Cano, María Paola  
dc.contributor.author
Fabersani Marrades, Mario Emanuel  
dc.contributor.author
Sanz, Yolanda  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.contributor.author
Fernández Espinar, María Teresa  
dc.contributor.author
Gil Ponce, José V.  
dc.contributor.author
Torres Castaños, Sebastián  
dc.date.available
2020-02-03T21:20:56Z  
dc.date.issued
2019-02  
dc.identifier.citation
Veron Ponce, Hernan Esteban; Gauffin Cano, María Paola; Fabersani Marrades, Mario Emanuel; Sanz, Yolanda; Isla, Maria Ines; et al.; Cactus pear (Opuntia ficus-indica) juice fermented with autochthonous Lactobacillus plantarum S-811; Royal Society of Chemistry; Food and Function; 10; 2; 2-2019; 1085-1097  
dc.identifier.issn
2042-6496  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96637  
dc.description.abstract
The present study aimed at investigating the lactic fermentation of cactus pear (Opuntia ficus-indica) fruit juice with the autochthonous and potentially probiotic strain Lactobacillus plantarum S-811. L. plantarum S-811 was able to quickly acidify the juice with a decrease in the pH from 5.5 to 3.7 and a production of 5.06 g l -1 of lactic acid. Fermentation of cactus pear juice led to conservation of its health-promoting properties and it markedly promoted antioxidant mechanisms in yeast cells, showing in a Saccharomyces cerevisiae model a protective effect of up to 11 times against H 2 O 2 (4 mM), compared to yeasts not supplemented with the fermented juice. Administration of fermented juice to obese mice caused a significant decrease in the body weight gain and ameliorated the insulin resistance, hyperglycemia, and hyperlipemia that characterize obesity. These results reveal the potential of the cactus pear juice fermented with L. plantarum S-811 as a functional beverage for the prevention of obesity and related pathologies.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
LACTOBACILLUS PLANTARUM  
dc.subject
CACTUS PEAR  
dc.subject
OBESITY  
dc.subject
OPUNTIA FICUS INDICA  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Cactus pear (Opuntia ficus-indica) juice fermented with autochthonous Lactobacillus plantarum S-811  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-12-11T20:16:59Z  
dc.identifier.eissn
2042-650X  
dc.journal.volume
10  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1085-1097  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Cambridge  
dc.description.fil
Fil: Veron Ponce, Hernan Esteban. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gauffin Cano, María Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanz, Yolanda. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández Espinar, María Teresa. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Gil Ponce, José V.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Torres Castaños, Sebastián. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
Food and Function  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/c8fo01591k  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2019/FO/C8FO01591K