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dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa  
dc.contributor.author
Molina Ortiz, Sara Eugenia  
dc.contributor.author
Petruccelli, Silvana  
dc.contributor.author
Andrich, Oscar  
dc.contributor.author
González, Rolando J.  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2020-02-02T15:30:34Z  
dc.date.issued
2012-01  
dc.identifier.citation
Salgado, Pablo Rodrigo; Drago, Silvina Rosa; Molina Ortiz, Sara Eugenia; Petruccelli, Silvana; Andrich, Oscar; et al.; Production and characterization of sunflower (Helianthus annuus L.) protein enriched products obtained at pilot plant scale; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 45; 1; 1-2012; 65-72  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96486  
dc.description.abstract
Sunflower protein concentrates with different content of phenolic compounds were produced at pilot plant scale from the by-product of oil manufacturing. The products obtained were characterized, and their physicochemical properties (i.e. surface hydrophobicity, thermal stability, and polypeptide composition) were evaluated at different storage conditions. All the procedures evaluated resulted in sunflower protein concentrates with high protein solubility (>60%) but with different chemical composition, color, and physicochemical properties. The products exhibited intense coloration and antioxidant properties due to their residual phenolic compounds content. The addition of an isoelectric precipitation step increased the protein content and the removal of phenolic compounds. The resulting concentrates exhibited high protein digestibility in vitro, even in the presence of phenolic compounds, and maintained high protein solubility for at least 6 months of storage. During this period, only structural changes in proteins were observed, as evidenced by their surface hydrophobicity. The results demonstrate that it is feasible to produce sunflower protein concentrates with high solubility on a pilot plant scale, using sunflower oilcake as starting material.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS  
dc.subject
PILOT PLANT SCALE  
dc.subject
STORAGE  
dc.subject
SUNFLOWER OILCAKE  
dc.subject
SUNFLOWER PROTEIN CONCENTRATES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Production and characterization of sunflower (Helianthus annuus L.) protein enriched products obtained at pilot plant scale  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-01-29T19:18:24Z  
dc.journal.volume
45  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
65-72  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Molina Ortiz, Sara Eugenia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Petruccelli, Silvana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andrich, Oscar. Universidad Nacional del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Rolando J.. Universidad Nacional del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2011.07.021