Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lopez Fernandez, Maria Paula  
dc.contributor.author
Moyano, Laura  
dc.contributor.author
Correa, María Daniela  
dc.contributor.author
Vasile, Franco Emanuel  
dc.contributor.author
Burrieza, Hernán Pablo  
dc.contributor.author
Maldonado, Sara Beatriz  
dc.date.available
2020-01-30T19:53:15Z  
dc.date.issued
2018-12  
dc.identifier.citation
Lopez Fernandez, Maria Paula; Moyano, Laura; Correa, María Daniela; Vasile, Franco Emanuel; Burrieza, Hernán Pablo; et al.; Deterioration of willow seeds during storage; Nature Publishing Group; Scientific Reports; 8; 1; 12-2018; 1-11  
dc.identifier.issn
2045-2322  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96272  
dc.description.abstract
Willow (Salix spp.) seeds are able to tolerate desiccation, but differ from typical orthodox seeds in that they lose viability in a few days at room temperature, and in that the chloroplasts in embryo tissues do not dedifferentiate during maturation drying, thus retaining chlorophyll and maintaining intact their thylakoid membranes. In the present study, we investigated the damage generated in willow seeds during storage under appropriate conditions to exclude the eventual generation of reactive oxygen species by photooxidation. To this end, we measured different indicators of molecular damage, such as changes in the fatty acid profile, protein degradation, nuclease activities, and DNA damage, and evaluated normal germination and total germination in seeds stored for one, ten and sixteen years. We found: (i) a decrease in the fraction of unsaturated fatty acids; (ii) changes in the protein profile due to a decrease in protein solubility; (iii) activation of nucleases; and (iv) DNA fragmentation. Taken together, our findings identified programmed cell death as a key mechanism in seed deterioration during storage. We also found that, although the seeds maintained high percentages of total germination, the death program had already started in the seeds stored for ten years and was more advanced in those stored for sixteen years.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Nature Publishing Group  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
Willow Seeds  
dc.subject
Storage  
dc.subject
Orthodox Seeds  
dc.subject
Programmed Cell Death  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Deterioration of willow seeds during storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-08-22T13:34:04Z  
dc.journal.volume
8  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Lopez Fernandez, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moyano, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa, María Daniela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vasile, Franco Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Industrias Alimentarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Burrieza, Hernán Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Sara Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.journal.title
Scientific Reports  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.nature.com/articles/s41598-018-35476-3  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1038/s41598-018-35476-3