Artículo
The aim of the present study was to determine fungal genera, Aspergillus, Penicillium and Fusarium species and aflatoxin B1 contamination from raw materials and finished feed intended for fish farm localized in Piaui, Brazil. Aspergillus flavus and P. citrinum were isolated with a high relative density from all samples. In general, a high percent of samples exceeded the levels proposed as feed hygienic quality limits (CFU g -1 ) according to Good Manufacture Practice. Aflatoxin B1 was analyzed by enzyme-linked immunosorbent assay. All raw materials and finished feed showed aflatoxin B1 levels. Although in this study AFB1 levels below recommended limits (20 µg kg-1 ) were found, it is important to emphasize the feed intake with toxin in low concentrations along time, since it produce chronic deleterious effects in animal production. This fact requires periodic monitoring to prevent the occurrence of chronic aflatoxicosis in aquaculture, to reduce the economic losses and to minimize hazards to animal health. El objetivo de este estudio fue determinar géneros fúngicos, especies de Aspergillus, Penicillium y Fusarium y la contaminación de aflatoxina B1 (AFB1) en materias primas y alimento terminado destinado a la cría de peces en el estado de Piauí, Brasil. Aspergillus flavus y P. citrinum fueron aisladas con alta densidad relativa. En general, un alto porcentaje de muestras excedieron los niveles fúngicos propuestos como límite de calidad higiénica (CFU g-1 ) según las buenas prácticas de manufactura. Aflatoxina B1 fue analizada por ensayos inmuno-enzimáticos. Todas las materias primas y el alimento terminado mostraron niveles de contaminación con AFB1. Aunque en este estudio los niveles de AFB1 estuvieron por debajo del límite recomendado (20 µg de toxina kg-1 de alimento), es importante enfatizar la ingesta de alimento con bajas concentraciones de toxina a lo largo del tiempo ya que produce efectos crónicos en animales de producción. Este factor requiere monitoreo periódico para prevenir la incidencia de aflatoxicosis crónica en acuacultura, reducir las pérdidas económicas y minimizar los riesgos de la salud animal.
Screening of aflatoxin B1 and mycobiota related to raw materials and finished feed destined for fish
Título:
Monitoreo de aflatoxina B1 y micobiota relacionada a materias primas y alimentos terminados destinados a peces
Carvalho Gonçalves Nunes, Etelvina María; Gomes Pereira, Maria M.; Raposo Costa, Amilton P.; Rosa, Carlos Alberto da Rocha; Pereyra, Carina Maricel
; Calvet, Rodrigo M.; Alves Marques, Ana L.; Cardoso Filho, Francisco; Sanches Muratori, Maria C.
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Fecha de publicación:
07/2015
Editorial:
Pontificia Universidad Catolica de Valparaíso
Revista:
Latin American Journal Of Aquatic Research
ISSN:
0718-560X
Idioma:
Inglés
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
Palabras clave:
Aflatoxin B1
,
Mycobiota
,
Finished Feed Fish
,
Raw Materials
,
Aquaculture
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Citación
Carvalho Gonçalves Nunes, Etelvina María; Gomes Pereira, Maria M.; Raposo Costa, Amilton P.; Rosa, Carlos Alberto da Rocha; Pereyra, Carina Maricel; et al.; Screening of aflatoxin B1 and mycobiota related to raw materials and finished feed destined for fish; Pontificia Universidad Catolica de Valparaíso; Latin American Journal Of Aquatic Research; 43; 3; 7-2015; 595-600
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