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dc.contributor.author
Canizo, Brenda Vanina  
dc.contributor.author
Escudero, Leticia Belén  
dc.contributor.author
Pérez, María Belén  
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo  
dc.contributor.author
Wuilloud, Rodolfo German  
dc.date.available
2020-01-29T21:22:58Z  
dc.date.issued
2018-03  
dc.identifier.citation
Canizo, Brenda Vanina; Escudero, Leticia Belén; Pérez, María Belén; Pellerano, Roberto Gerardo; Wuilloud, Rodolfo German; Intra-regional classification of grape seeds produced in Mendoza province (Argentina) by multi-elemental analysis and chemometrics tools; Elsevier; Food Chemistry; 242; 3-2018; 272-278  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96186  
dc.description.abstract
The feasibility of the application of chemometric techniques associated with multi-element analysis for the classification of grape seeds according to their provenance vineyard soil was investigated. Grape seed samples from different localities of Mendoza province (Argentina) were evaluated. Inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) was used for the determination of twenty-nine elements (Ag, As, Ce, Co, Cs, Cu, Eu, Fe, Ga, Gd, La, Lu, Mn, Mo, Nb, Nd, Ni, Pr, Rb, Sm, Te, Ti, Tl, Tm, U, V, Y, Zn and Zr). Once the analytical data were collected, supervised pattern recognition techniques such as linear discriminant analysis (LDA), partial least square discriminant analysis (PLS-DA), k-nearest neighbors (k-NN), support vector machine (SVM) and Random Forest (RF) were applied to construct classification/discrimination rules. The results indicated that nonlinear methods, RF and SVM, perform best with up to 98% and 93% accuracy rate, respectively, and therefore are excellent tools for classification of grapes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHEMOMETRICS  
dc.subject
GRAPE SEEDS  
dc.subject
ICP-MS  
dc.subject
MULTI-ELEMENTAL ANALYSIS  
dc.subject
MULTIVARIATE CLASSIFICATION  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Intra-regional classification of grape seeds produced in Mendoza province (Argentina) by multi-elemental analysis and chemometrics tools  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-28T16:49:48Z  
dc.journal.volume
242  
dc.journal.pagination
272-278  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Canizo, Brenda Vanina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Laboratorio de Química Analítica para Investigación y Desarrollo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Escudero, Leticia Belén. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Laboratorio de Química Analítica para Investigación y Desarrollo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pérez, María Belén. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Laboratorio de Química Analítica para Investigación y Desarrollo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617315170  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.09.062