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dc.contributor.author
Neher, Bárbara Daniela  
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela  
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel  
dc.contributor.author
Savio, Marianela  
dc.date.available
2020-01-28T18:29:24Z  
dc.date.issued
2018-08  
dc.identifier.citation
Neher, Bárbara Daniela; Azcarate, Silvana Mariela; Camiña, José Manuel; Savio, Marianela; Nutritional analysis of Spirulina dietary supplements: Optimization procedure of ultrasound-assisted digestion for multielemental determination; Elsevier; Food Chemistry; 257; 8-2018; 295-301  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96005  
dc.description.abstract
Arthrospira platensis and Arthrospira maxima are a type of blue-green microalga used as a dietary supplement (Spirulina). A low time-consuming ultrasound-assisted digestion (UAD) of Spirulina supplements for multielemental determination by microwave induced plasma atomic emission spectrometry (MPAES) was performed. Several parameters such as acid concentration (AC), thermostated water bath (TWB), digestion time (DT) and UAD – probe or bath – affecting the digestion process were evaluated through a full factorial design. Under the optimal conditions −100 °C for TWB, 5% for AC and 10 min for DT- and selecting the bath as the proper UAD system, the concentrations of 15 analytes (Al, Ba, Ca, Cd, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P, V, Zn) were reported. The values are in accordance with the recommendation established by Food and Drug Administration (FDA) excepting for Cd. The knowledge of Spirulina multielemental composition contributes to an outstanding nutritional and toxicological report for human health.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
EXPERIMENTAL DESIGN  
dc.subject
MULTIELEMENTAL DETERMINATION  
dc.subject
NUTRITIONAL COMPONENTS  
dc.subject
SPIRULINA NUTRACEUTICAL SUPPLEMENTS  
dc.subject
ULTRASOUND ASSISTED DIGESTION  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Nutritional analysis of Spirulina dietary supplements: Optimization procedure of ultrasound-assisted digestion for multielemental determination  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-21T19:48:44Z  
dc.journal.volume
257  
dc.journal.pagination
295-301  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Neher, Bárbara Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Savio, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618304199  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.03.011