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dc.contributor.author
Neher, Bárbara Daniela
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel
dc.contributor.author
Savio, Marianela
dc.date.available
2020-01-28T18:29:24Z
dc.date.issued
2018-08
dc.identifier.citation
Neher, Bárbara Daniela; Azcarate, Silvana Mariela; Camiña, José Manuel; Savio, Marianela; Nutritional analysis of Spirulina dietary supplements: Optimization procedure of ultrasound-assisted digestion for multielemental determination; Elsevier; Food Chemistry; 257; 8-2018; 295-301
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96005
dc.description.abstract
Arthrospira platensis and Arthrospira maxima are a type of blue-green microalga used as a dietary supplement (Spirulina). A low time-consuming ultrasound-assisted digestion (UAD) of Spirulina supplements for multielemental determination by microwave induced plasma atomic emission spectrometry (MPAES) was performed. Several parameters such as acid concentration (AC), thermostated water bath (TWB), digestion time (DT) and UAD – probe or bath – affecting the digestion process were evaluated through a full factorial design. Under the optimal conditions −100 °C for TWB, 5% for AC and 10 min for DT- and selecting the bath as the proper UAD system, the concentrations of 15 analytes (Al, Ba, Ca, Cd, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P, V, Zn) were reported. The values are in accordance with the recommendation established by Food and Drug Administration (FDA) excepting for Cd. The knowledge of Spirulina multielemental composition contributes to an outstanding nutritional and toxicological report for human health.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EXPERIMENTAL DESIGN
dc.subject
MULTIELEMENTAL DETERMINATION
dc.subject
NUTRITIONAL COMPONENTS
dc.subject
SPIRULINA NUTRACEUTICAL SUPPLEMENTS
dc.subject
ULTRASOUND ASSISTED DIGESTION
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Nutritional analysis of Spirulina dietary supplements: Optimization procedure of ultrasound-assisted digestion for multielemental determination
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-21T19:48:44Z
dc.journal.volume
257
dc.journal.pagination
295-301
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Neher, Bárbara Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Savio, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618304199
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.03.011
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